Elnöki blogok és szófelhők

8/26/2008

Tessék a képre kattintani és jó alaposan megszemlélni, ezek azok a kulcsszavak amik most minden igazi harcos amerikai hazafi érdeklődésének középpontjában állnak. Nem kell követni az elnökválasztást ahhoz, hogy egy-két érdekes mozzanat szemet szúrjon, például hogy a közösségi média milyen kiemelt szerepet kap a küzdelemben.
A fenti képet a wordle.net segítségével készítették (eredetileg itt), és a két elnökjelölt blogját térképezi fel a mostanában annyira divatos és látványos szófelhő (word-cloud vagy tag-cloud) segítségével, azaz a gyakoriságuk alapján súlyozva a szavakat. Mert ugye mondani sem kell hogy mindkét elnökjelölt blogol, pontosabban bloggereket bérel hogy a kampány a neten is követhető legyen. Az egyik érdekesség, hogy ketten kétféle stratégiát alkalmaznak, ami egyfajta generációs párbaj, vagyis az innováció küzd a hagyományos megoldással.
A republikánus McCain,
ez az öreg motoros, aki kampányelemként felvonultatta szegény Britney babát és Paris Hiltont is (a szállodalánc- örökösnőnek meg is volt rá a csípős válasza, videó és részletek a Nevető Polipnál!), nem túl eredeti módon egy tekintélyes lap, a Weekly Standard bloggerét bízta meg, hogy írja meg a nagy McCain Report-ot, vagyis önnön mítoszát.
Az új antikrisztusnak is nevezett Obama, a dekomraták jelöltje -aki a Facebookon tényleg az egyik legkeresettebb celeb-, ezzel szemben egy haladóbb megoldás mellett döntött: kollaboratív alapon lehetőséget adott támogatóinak, hogy létrehozhassák saját blogjukat és egy-egy kis részlettel megjelenhessenek a nagy ObamaBlog címoldalán.
A másik érdekesség ami elég feltűnő, hogy függetlenül a jelöltektől mindkét kampányblog leggyakoribb szava az 'Obama', vagyis McCain papa a nagy ellenségről beszél, a fekete Barack meg önmagáról. Nem tudom mi lesz a novemberi választás végeredménye, de azt szokás mondani, hogy mindegy hogy jót vagy rosszat, csak beszéljenek róla mert akkor lesz valami sikeres. Könnyelmű kijelentéseket persze nem szabad tenni, de ha valaki képben akar lenni és már tudja hogyan kell a feedolvasót használni, akkor látogassa meg a google reader külön erre a célra létrehozott streamjét, ahol kedvére szemezgethet a fent említett két blogból meg sok más újságíró véleményéből.
A lenti kép Obama azóta is sokat emlegetett berlini beszédét ábrázolja ugyanazzal a word cloud módszerrel. Éljen a tipográfia!



Témába vághat még...



0 komment: