A 'gerilla art' filozófiája Keri Smith tolmácsolásában

9/01/2009

Még a második napon Velencében a Teatro Piccolo Arsenale oldalában egy poszt-poszt művészeti könyvesboltfélében találkoztam először Keri Smith 'Guerilla Art Kit'-jével, egy egészen kisméretű fás lapokra nyomott színes könyvecskével. Hazaérve aztán nagy meglepetésemre megtaláltam a Google Books-on, igaz, csak töredékekben, és azok is kábé naponta variálódnak, gondolom Google-ellenes copyright küzdelmek aktuális mutatójaként.

DETOURNE- MENT(fr.) -valamely széles körben ismert média forrásként felhasználá- sa, a kontextus- ból kiragadva és újraértel- mezve részeket, új jelentéssel ruházva fel az így létrejövő művészeti alkotást
A Guerilla Art Kit egy hm... keresem a kifejezést, egy gyermeki ártatlanságba bújtatott, szórakoztatóan kreatív ideológiai kézikönyv. Mert az egy dolog, hogy mint "kit", tehát szerszámosláda, készlet, a száz oldal körüli terjedelmében olyan mennyiségű ötletet vonultat fel, hogy az ember nem győzi memorizálni a könyvespolcnak dőlve. Ezen túlmenően viszont tényleg egy aktivistáknak szóló útmutató, ami megtanít hogyan csinálj saját matricákat (stickers), saját graffiti-sablont (stencil), hogy főzz házilag bio-enyvet (wheat paste, csiriz...?) hogy a plakátjaidat felragaszthasd, hogyan csinálj seed bomb-ot (guerilla gardening), milyen módon tervezz szlogeneket, miért hagyj el dolgokat amiket mások majd megtalálnak, hogy hozz össze egy flash mob-ot, mi az a wish tree vagy a guerilla mail (hagyományos postai úton!), ilyen és ehhez hasonló technikákkal az elejétől a végéig -"everything you need to put your messages into the world."


FREEWAY/ ROADWAY BLOGGING -üzenetek posztolása közutakon, felüljárók oldalában, gyakran politikai ellenállás és propaganda jelleggel
Ahogy a fenti alcím és utána a kötelező előszó a "szerző nem vállal felelősséget semmiért" résszel is hirdeti, a gerilla art inkább ideológiai koncepció mint művészet, ahol a konkrét alkotások környezetbe helyezésének lényege, hogy kellően megdöbbentőek legyenek ahhoz, hogy az egyszerű járókelőnek is szemet szúrjanak és -figyelem, itt jön a lényeg!- hogy közvetítsenek valami gondolatot, attitűdöt, üzenetet. Igen, ők az elkövetői a különböző falragaszoknak, matricáknak, installációknak, vicces dekorációknak, amikkel az ember összefuthat az utcán: provokátorok és tréfamesterek is egyben, akik általában az anonimitás álcája alatt hirdetik a politikailag abszolút nem korrekt üzeneteiket, legyen az világbéke vagy éppen össznépi forradalom, egy bárki számára címezhető "elvesztett" szerelmes levél vagy politikai röpirat a fogyasztói társadalom ellen, ami arra szólítja fel az arra járót, egészítse ki azt. A gerilla art egy típusa a culture jamming is.


Minél messzebb jut az üzenet és minél többen veszik át és gyúrják újra, hasznosítják fel, fejlesztik tovább, annál nagyobb a siker. A gerilla art mint módszer tehát a mémek terjesztésének egy technikája, méghozzá olyannyira hatékony, hogy a merészebb reklámkampányok, a gerillamarketing a teljes eszközkészletét ennek köszönhetik és a jelentőségét felismerve mind gyakrabban alkalmazzák.

Pár link nézelődni:






Témába vághat még...



0 komment: