A mémek ereje, avagy mi is az a memetika?

8/10/2008

Az életnek bizony van humorérzéke: adott egy tudományág amelynek az alapötlete a gondolatok vírusszerű terjedése, de valahogy erről az egy elméletről senki sem hallott igazán. Csak találgatásokba bocsátkozhatok hogy ez miért alakulhatott így: ha a neten keringő egyik-másik forrás alapján kéne tippelnem, azt mondanám, a memetika egy rosszul interpretált és ezért a felsőbb tudományos köröktől kis figyelmet kapott terület. Mint egy alapvetően érdekes, de katasztrofálisan tálalt modell, ami a köztudat határán várja hogy megfelelő értelmezésben újra felfedezzék. Ennek ellenére néha egészen komolynak tartott szakemberektől is hallom egy-egy elszólásban, félmondatban említeni.
...de mik azok a mémek?!

Ha a kicsit hosszúra nyúlt felvezetés után még nem vesztettem el az olvasó figyelmét, akkor talán érdemes lenne rátérni, miről szól a memetika elmélete. Az egész valójában az evolucionista logikának, a darwinizmus elfogadtatásáért folytatott harcnak a mellékterméke. Az az alaptézise, hogy hasonlóan ahhoz ahogy a természetben a nagy kiválasztódási versenyben sikeres élőlények továbbterjesztik a génjeiket, míg a sikertelenek kihalnak, a kultúrát felépítő mémeknek nevezett egyszerű gondolatok a szavak, híresztelések, tanulás útján terjednek és másolódnak egyikünk fejéből a másikéba, hogy divatokat, kultuszokat alkotva fennmaradjanak, vagy az érdeklődés hiányában örökre feledésbe merüljenek. A mémeket amolyan gondolati parazitáknak kéne elképzelnünk, amik úgy fertőzik meg az agyunkat, mint a számítógépes vírusok; a koponyánk tehát csupán üres tárolóeszköz ami összegyűjti a számunkra fontos gondolati mémeket, amiknek egyetlen céljuk van csak, hogy minél több tudatba beépülve a lehető legtovább fennmaradjanak.

És hogy milyen gondolat lehet mém? Bármi: egy ruhadivat, egy rádióból hallott dallam, reklámszlogen, étkezési tipp, építészeti stílus, egy jó vicc csattanója, buszon hallott városi legenda, igazából bármi, amit utánzással vagy tanulással el lehet sajátítani és tovább lehet adni. Nem kell hogy értelme legyen, például a baseball-sapka ellenzőjét eredetileg a nap ellen tervezték, de talán a tisztelt olvasó elég idős hogy emlékezzen a boldog kilencvenes évekre, amiókor már nálunk is mindenki hátracsapva hordta, holott semmi logika nem volt benne. Vagy hogy mondjunk egy másik példát is, vajon van a civilizált világnak olyan része, ahol ne ismernék a Rheingold 'Don't worry, be happy' című rettenetesen fülbemászó dallamát? Vagy a mátékriszta borzasztó stílusú vetélkedője, ami szintén jópár éve lecsengett, mégis talán örökre magát a köztudatba az a kis félmondat azzal a bizonyos hangsúllyal, hogy 'Viszlát! Ön a leggyengébb láncsszem!'. A nagyvárosi ember úgy születik, hogy alapból egy tucatnyi városi legendát nevelnek belé mire eléri az óvodáskort, biztos mind hallottunk gabonakörökről, áruházi gyerekrablásról, italba csempészett randidrogokról, a viszgán szoknyája alól puskázó diáklányról, a telefonfülkében szeretkezésről, a kóla-mentos szökőkútról, a spermás gíroszról, az eszkimók kilenc szavára a jégről, a műtét során visszavarrt szikéről, a tízszázalékos agykihasználtságról, végtelenségig lehetne a listát sorolni, épp ezért alapult egy zseniális oldal, az Urban Legends, érdemes megnézni.

"...akkora patkányok élnek ott lent mint egy kutya..."

Ugyanakkor más mémek lehetnek sokkal kevésbé megfoghatóak, mint pédául a bűnöst utolérő jogos bosszú, a pillanatot megragadni hivatott 'carpe diem', az önmegvalósító szingli csaj, vagy az önzetlen lemondás gondolata. Megint mások homályosak és ősiek, mint az özönvíz, az égig érő paszuly vagy torony, a halálból visszatérő próféta, amik minden népnél megvannak valamilyen formában, nemhiába említik ezeket a kollektív emlékezet részeiként. Ezekből a töredékekből áll össze minden kultusz és világvallás, olyan mémekből, amik együtt hálózatot, rendszert alkotva évszázadokig vagy évezredekig képesek a köztudatban fennmaradni.

A memetika, azaz egy-egy gondolat sikerességének, terjedésenek és továbbélésének modellje tehát nem újkeletű találmány, viszont talán soha nem volt még ekkora jelentősége, mint manapság a közösségi média világában, ahol egy blog, videó vagy netes vállalkozás sikerét az adja, mennyire virulens, mennyire képes megfertőzni a köztudatot és a világon szétterjedve a látogatók számát az egekbe növelni.

A mémek ötletének gyakorlati haszna miatt a témára a későbbiekben még visszatérünk.


Témába vághat még...



0 komment: