Budapest anno II -élet a századfordulós fővárosban

12/02/2008

A múltkori rész után, ahol a digitalizálás és a szerzői jogvédelem szembenállását vázoltam, folytatjuk az egykori főváros mára már annyira vintage reklámplakátjainak közzétételét.

Előtte viszont a digitalis archiválás legfrissebb fejleményei széljegyzetként:
  • Megnyitotta virtuális kapuit a nagy összeurópai kulturális örökség digitális könyvtára, az Europeana. Kétmillió könyv, térkép, hangfelvétel, fénykép, archív dokumentum, festmény és film, nem csoda hogy a látogatók előszeretettel özönlik el egészen az összeomlásig. Ez a páneurópai szellem megérne egy külön posztot.
  • Ahogy a Kultplay is megírta, a Google hozzáférhetővé tette a Life tízmillió sajtófotóját. Időskálán, mappázva, egészen az 1860-as évektől. Holdraszállás, Vietnam, Hiroshima, Wright testvérek, Roentgen, tejóisten mit össze nem hoztunk egy bő évszázad alatt...
  • És végül a hazai pálya: az MTI közkinccsé tette fotóarchívumának az ötvenes évek Budapestjén készült képeit. Bővebben itt.

És akkor a mi különbejáratú digitális archívumunk, kulcsszavazva ha valaki épp ezt keresné.

Fogyasztási cikkek a századforduló Budapestjéről.

Kulcsszó: valódi amerikai férfi- és női czipők, dús választék, tartósság, Amerikai Czipő-Részvény-Társaság, bostoni HOOD RUBBER Co., gummi-sárczipő, háromféle ár 15 K.
-Valódi amerikai, tehát valószínűleg azért még nem volt annyira elterjedt és talán hamisították is. Részvénytársaság és corporation. Dús választék, három árkategória, viszont hangsúly még a tartósságon van. Fogyasztói kultúra gyerekczipőben:)

Kulcsszó: Mi a szösz? A papa megengedte. Jakobi féle antinikotin czigaretta-hüvely, Bécs, Piaristen-ganse, csak szivar-dobozban valódi!
-Nem tudom mit értettek akkoriban antinikotin alatt, de most mágneses rezonancián alapuló hullámterápiás leszoktatást, hihetetlen LOL. Ez a Jakobi féle eredeti is csak szivarban nem hamisítvány, tényleg olyan könnyű volt lenyúlni egy terméket?

Kulcsszó: az eredeti Singer varrógép, legjobban bevált, tökéletesbb-ített, egész világon, egyszerű szerkezet, könnyű kezelés, eladás kényelmes feltételekkel, készpénz fizetés esetén 10% árengedmény, ingyen oktatás divatos műhímzésben, The Singer Manufacturing Co. részvénytársaság (ezelőtt Neidlinger G.), Teréz-körút, Váczi-utcza
-Az eredeti! Csak véletlen, vagy tényleg hangsúlyos volt ez az eredetiség? Korabeli elválasztási és helyesírási szabályok. Világmárka. Könnyű kezelés, tehát a riválisok valószínűleg kevésbé voltak felhasználóbarátok. Eladási kedvezmény már akkor, készpénz előnyben, ez sokat elárul a kor pénzügyi életéről. Ingyen oktatás, műhímzés mint kordivat, gondolom az így képzettek is egy-egy Singeren folytatták az ipart, mert elég sok ilyen gép maradt fenn régi családi örökségként. Kulcsszó: Ejnye, be jó!! Fiumei Elefánt Cacao, igyatok!
-Fiume, a Trianon előtti időszak legjelentősebb forgalmú kereskedelmi elosztópontja, import cacaó a tenger felől. A bohócalak szintén korszellem-import, kávé- kakaó- és tea-reklámok gyakori szereplője.

Kulcsszó: Altvater, Gessler-féle valódi növénylikőr, Gessler Siegfried, kiviteli köménylikőr, finom likőr-krémek, ezüst üstben főtt málnaszörp
-Munkás, de vasutassapkában? Altvater, mármint öreg atya, ebben vajon láttak akkor is humort vagy csak most tűnik megmosolyogtatónak és akkor inkább biztosíték volt egy ilyen márkanév? Gessler Siegfried, honnan származik? Likőr krém, az mi lehet? És az ezüst üstben főtt málnaszörp, az megintcsak biztosíték valamire. Egy újabb rejtély, a valódiság zászlajával.

Kulcsszó: ideggyenge férfiak, neurasztheniában szenvedők, kérjenek ismertetőt, 40 filléres postabélyeg, Nova Mechanika 103, Fiókbérlet 40. Főposta
-Virágzott már akkoriban is a hipochondria, érdekes hogy az ideggyengeség a férfiakat súlytotta. De mi köze van az egésznek a postához, az forgalmazta? Valószínűleg, hiszen semmi konkrét termék nincs említve, csak "ismertető". Gyógyászati felvilágosító füzet kereskedelmi célokra? Századfordulós életmódmagazin, fitness-wellness felvilágosítás?
Kulcsszó: gummisarok, Berson vagy Bergson?
-Ez a gumisarok nagy újítás lehetett, cipőtől függetlenül is adták-vették. "Még is a legjobbak!"


Kulcsszó: Rêve d’Ossian, parfum penetrant, Legrand, Madeleine, Paris, lotion-szappan-kivonat rizspor, kapható minden nagyobb czégnél
-Osszián álma. Szépségipar anno, Párizsra hivatkozva. Rizspor, forradalmi (?) nőalak.

A képek feldolgozása folyamatos, a sorozatnak folytatása következik!


Témába vághat még...



1 komment:

zsuzskó said...

Gessler Siegfried... Kutani kéne a családfám:P

A Fiumei Elefánt Cacao a legjobb :)