Grunge: városi látványőrület

11/29/2008

Majd ha kiásnak minket a jövő nagy tudósai a korok porlepte rétegei közül, akkor majd azt mondják, hát ez volt itt a század ezredforduló, és tanítani fogják művészettörténetből hogy ezek voltak a meghatározó stílusjegyek, akkoriban ez a grunge hódított ami ugye nem csak a tucatnyi Kurt Cobain-klónt jelentett, hanem valami teljesen mást is, nevezetesen egy egész látványvilágot és életérzést. És a neten mindenki ilyen laza dizájnt akart összehozni, koponyákkal meg piszkos hátterekkel, töredezett betűkkel, meg a nagyvárosi romlás minden jelét pólókra meg pulcsikra nyomtatni. És bármit el lehetett adni ezzel a virágmintás tekeredős indás csomagolással, cigitől kezdve mobilon át a bulvárlapig. De jó volt, mert szorult bele valami mainstream lázadás, a lájtos vadságnak meg a burjánzó urbánus giccsnek némi élvezhető elegye.

Csak hogy világos legyen miről is van szó, sorakozzon itt pár példa a becsületes nevükkel, mert ugye azt a legnehezebb megtalálni egy gúglis keresésben, hogy mit is keresünk pontosan.









Texture
Például hogy mit is takar az hogy textúra, mert van aki itt urban texture-ökkel bizniszel. Stockfotózás omló vakolatokról.






Background pattern
Amit előszeretettel használnak mint background, vagyis az ismétlődést, amit blogok háttereként látni, úgy hívják hogy pattern.








Brush
Ezek itt ecsetek azoknak, akik elég bátrak hogy Photoshopban maguk is kipróbálják a mesterséget.







Swirl, Fleuron
Organikus minták, de ez szinte már alapműveltség.










Sunburst
Vektorgrafikával készül, bármi mögé betehető.






Fonts
És akkor vannak még fontok is, vagyis letölthető betűtípusok tömegével.





Minden do-it-yourself alapon megy, kismillió tutorialt lehet találni amik lépésről lépésre mutatják be a grunge tudományát.

A fentebbi bemutató a teljesség igénye nélkül készült, a hangsúly az elnevezéseken van, nem gyűjtöttem ki mindent, mert már van egy elég alaposan összeszedett gyűjtemény ingyenes grunge design forrásokkal.


Témába vághat még...



0 komment: