Budapest anno: digitális archiválás vs copyright?

11/04/2008

Érdekesen működik ez az egész. Adott egy sárgulófélben lévő, de még mindig nagy érdeklődésnek örvendő könyv teli képekkel a századfordulós Budapestről, több példányban is a könyvtár tulajdonában, valószínűleg a lassú pusztulásnak ítélve. Ami különlegesen értékessé teszi, azok az oldalakon végigvonuló korabeli reklámok, amik nem egyszerűen szórakoztatóak most, száz-akárhány évvel később is, de egyenesen forrásértékűek, nemcsak egy hivatásos történésznek.

Egyszer megkérdeztem a láthatóan igencsak unatkozó könyvtárost, milyen esélye van ezeknek az őskövületeknek a továbbélésre digitális formában, vagyis hogy halad az archiválás itt kicsiny magyar hazánkban. Beszélt mindenféle uniós pályázatokról olyan "kellene" meg "jó lenne" szólamokban, főleg azzal a tipikus belenyugvós "mit tudunk tenni...?" felhanggal.
Így elhatároztam, hogy igazi cyberpunkként az adatlopás mezejére lépek. Ezzel ugye copyrightot sértek, aminek jogi vonzataival valóban nem vagyok tisztában, de nem is izgat különösebben, a szabad információ idealista szent ábrándja vezet. Most találtam meg a washingtoni kongresszusi könyvtár által kezdeményezett gyűjtőakciót, aminek keretében több ezer képet digitalizáltak és a látogatókat arra kérték, azonsítsák a fotókat, így számtalan tanú segítette kideríteni hol, mikor, mit ábrázolhatnak. Na valami ilyen indíttatásból folyamodtam ehhez a megvetendő anarchista megmozduláshoz, amikor is a könyvet bitorló könyvtárban ellenszolgáltatás nélkül (fotónként azt hiszem száz huf lenne, már ha engendnék egyáltalán) és bárki megkérdezése nélkül titokban befotóztam százhét darab ilyen reklámot, amit most a nagyközönség elé tárok és előreláthatóan több részletben elérhetővé teszem az elsőtől az utolsóig.
Éljen a XIX. századi Pest-Buda marketing-élete!

Kulcsszó: gramofon, védjegy, részletfizetés, Weisz H. és Társa, Grammophon


Kulcsszó: kifogástalan kebel, Pirules Orientales, embonpoint, J. Ratié, Ausztria- Magyarország


Kulcsszó: Zephyr-automata zsebmotor, szabadalom, elefántcsont, tekenősbékacsont (!), The Zephyr C-24 rue de Petites-Ecuries, Páris.


Kulcsszó: találmány, férfi alsónadrág, derékbőség, köpper, drill, Frisch Ignácz.


Kulcsszó: Rex Sweeper Vac, a világ legjobb porszívó készüléke, háziasszony, elektromoserő, Balkanállamok, Rex Manó, vételkényszer.

Kulcsszó: Bayard gyostüzelő pisztoly, závár, 7.65 és 9 mm, elpusztíthatatlan, lőhatás, viszonteladóknak, a gyár ezer munkással dolgozik.

Kulcsszó: Pocket- Telescope, Uj!, optikai készülék, Pocket-távcső, katonatiszteknek, mellényzseb, sétabot, utánvéttel, portó külön számíttatik, Kann Ignác, Wien, Lillenbrunngassa 17



Témába vághat még...



1 komment:

zsuzskó said...

ezek nagyon jók. kíváncsian várom a folytatást.