A 25 legjobb keresőszavam története 2008-ban

12/30/2008


Így év vége felé úgy tartja a jó népi szokás, hogy az ember szálljon magába és tartson valami összegzésfélét. Urban Buddhaként minden hagyományt megfontolandónak illik tartani, így sorra veszem én is 2008-at, méghozzá a kereslet -vagyis az olvasó- oldaláról, mivel ez egy igen fontos és érdekes visszajelzés egy bloggernek (a Google Analytics feletti görnyedés reggeli szertartása...). Ebben az évben ilyen keresőkifejezések Google-be pötyögésével találtatok rám, illetve az ezekhez tartozó posztok sztorija a következő, csak röviden.


  1. HDR-fotózás
  2. lomográfia
  3. -Műhelytitkokat nem szabadna kiszivárogtatni, de a fotózással kapcsolatos posztok csak amolyan alibik voltak, az Urban Buddha (annak idején BabylonLabs fő szándékolt irányvonala valami egészen más... Mégis, a lomográfiás például nagy nagy büszkeség.
  4. Sokal ügy
  5. -Az áltudományosságról. Rengeteg utánajárás, nyomozgatás után született.
  6. altvater növénylikőr
  7. "legjobb porszívó"
  8. reklámok anno
  9. -A Budapest Anno sorozat elsősorban a digitális archiválás és a copyright kérdésköréről szól, nomeg a századfordulós reklámkultúrát népszerűsíti. Gondoltam megadok keresőszavakat a képekhez, hát aki a "legjobb porszívó"-val talált meg azz nem biztos hogy engem keresett, de üdvözlöm az Urban Buddhán, tudatos kereső ha még az idézőjelet is tudta használni.
  10. hogyan olvassunk híreket
  11. google feedolvasó
  12. -Ez bizony az RSS feedolvasó népokító propagálására tett kísérlet gyümölcse. Azt hiszem az ilyen "...for dummies" rovatnak van értelme, és bár a feliratkozott olvasóim száma nem ugrott meg exponenciálisan, tervezek egy-két hasonló posztot a "mi értelme a közösségi könyvjelzőzésnek" és "hogyan érdemes a különböző keresőket használni" témákban is.
  13. "kázmér és huba"
  14. -Örökzöld. Azt hiszem ha valaki Kázmérra és a képzeletbeli tigrisére alapozna blogot, elég sikeres lenne. Készülőben: a képregény tíz évének története és a legszomorúbb utolsó kockák.
  15. forralt bor
  16. -Szezonális. Ahogy a tél igazán beköszöntött, beindultak az ilyen irányú keresések. Ígérem, jövőre minden forralt bort szolgáltató kiskocsmát netre fogok vinni. Viccen kívül, egy személyes tapasztalatokra épülő geolocation-ös adatbázis már nagyon érik (éjjelnappali, fénymásoló, patika, friss retek)

  17. jacobs piackutatás
  18. -Ha személyes élményeket sikerül úgy visszaadni ahogy, az mindig elégedettség.
  19. john updike kritikusai
  20. john updike populáris kultúra a blog szemét
  21. long tail optimalizálás
  22. elitizmus
  23. -Az egyik tervezett főcsapás az Urban Buddhán, kár hogy annyira túlgondolkodom hogy is kéne bemutatni, hogy a végén alig írtam még róla. Ha nincs külső cenzus, mint a könyv- vagy lemezkiadó, akkor mitől lesz valami jó, miért kapnak fel valamit míg más az enyészeté lesz, milyen szerepe van ebben a véleményvezéreknek, a keresőoptimalizálásnak, na meg kiből lesz az új kultúrelit, mi értelme a mainstreamnek, a popkultúrának. Ilyenek. Azért ez az egész mondatot a keresőbe aztán lássuk mit dob ki a gép ez aranyos:)
  24. kcssk
  25. -Ez főleg augusztus végén hozott sok-sok látogatót, miután a kis gólyák meg az aggódó mamik szeretnének mindent megtudni a Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumról, ha már a csemota egyetemista lett.

  26. mire jó a szabadszavas kereső
  27. -Azt hittem ilyen száraz dolog senkit nem vonz. Hát tévedtem.
  28. művészet hatása a xxi. században
  29. -Ezzel szerintem beelőztek, még le se írtam amit akartam, vagy a Google gondolatolvasó és megelőlegezte a bizalmat. Akkor már elárulom, lesz szó a posztmodernről, dekonstrukcióról meg egyéb érthetethlen nyalánkságokról is nemsokára.
  30. near:budapest within:15mi
  31. -Hogy ezt hogy...?!
  32. tehetség vagy mítosz
  33. Malcolm Gladwellnek van róla egy érdekes elmélete, miszerint a tehetség messze túl van értékelve, sokkal több múlik a körülményeken. Coming soon.
  34. mi az hogy offline?
  35. -LOL. No comment.
  36. urban exploration
  37. -Igen, ezt előszeretettel művelem, majd a képriport rovatban részletesen.
  38. ördög-orom
  39. -N-val körbekalandoztuk Buda és Pest egész szép körzetét, ennek állítottam emléket annak idején.
  40. anglia 1694 cenzúra
  41. -Hát jha, végülis egy bölcsész-informatikus blogger egyik fő profilja a történelem.
  42. bush+memex
  43. -Vannevar Bush és a Memex-dilemma. Azóta már megtanultam, hogy saját kifejezésből ritkán lesz szalonna itt a neten, a buzzword-ök természete igen kényes, a pogány név helyett érdemesebb információelérésnek keresztelni. Nagy tanulság ez nekem: ha azt akarom hogy meg is találjanak, érthetően kell fogalmazni. Mégis, ha csak egy találatom is volt, valaki már hasonlóan gondolkodik.

Hát valahol itt tartok most, az óév utolsó napján. Próbálok érthető lenni, miközben küzdök azzal, hogy milyen irányba is írjam az Urban Buddhát, terjengősen és átláthatatlanul személyesen tovább a sztájl jegyében, vagy szakmai blogként feleennyi témával, szűkösebben, szárazabban, de a hazai bloggerelit ízlésének megfelelve.


Témába vághat még...



0 komment: