Életközeli élmények?

12/30/2008

000-099
Általános művek
100-199
Filozófia, Etika, Pszichológia
200-299
Vallás, Mitológia
300-399
Társadalomtudomány, Kozgazdaságtan, Jog
400-499
Nyelvészet
500-599
Egzakt tudományok, Matematika, Fizika, Kémia
600-699
Alkalmazott tudományok, Üzlet
700-799
Művészetek
800-899
Irodalom, Nyelvészet
900-999
Történelem, Földrajz, Életrajz, Utazás

A fenti lista az Egységes Tizedes Osztályozás (ETO) csontváza.
Ismerős? A könyvtárban minden szakirodalmi könyv gerincén van egy három tagú szám a szerzőt jelölő betű előtt, hát az ez.

De ki jár könyvtárba, hiszen az unalmas, körülményes, az áhitatos csend meg életidegen.
Ki jár könyvtárba, amikor itt a net karnyújtásnyira?
Vagy mégis...?

Miért van az mégis, hogy ha itt a neten olvasok valamit, az annyiban különbözik attól, mintha elmennék a könyvtárba és leemelnék egy könyvet?

Mi, a média, a nagy webkettesek előszeretettel temetjük a nyomtatás minden formáját, éljenezzük a civil újságírást, de valahogy rettentő sótlan az egész. Az elmúlt pár évben a világháló túllépett az énblogokon, kozben a bloggerek kitermelték az amatőrök profijait, megszülettek a self-made írók közül is a hivatásosok, a "nagyok", akikre minden kezdő geek fel van iratkozva. A témák nem túl változatosak: technikai kütyük (gadgets), design, filmek és sorozatok, keresőoptimalizálás, webkettő webkettő webkettő. Még szerencse hogy magyar nyelven mindenből csak egy van...

Mert ugye az általános vízió szerint az emberek szép lassan végleg összecsomagolnak, otthagyják a világot és felköltöznek a netre. Lám lám, a karácsonyi ajándékot az amazonról rendeltük vagy a vaterán adjuk tovább, szar magyar sajtó helyett index vagy origó (a menőbbeknek Digg), szomszédnéni sirámai helyett haverok a twitteren.

Csak amikor meglátom a tizenötödik cuki dizájnos blogot, akkor erősen elkezdek gondolkodni: akármennyivel is elérhetőbb a net, majdhogynem semennyivel sem élőbb vagy izgalmasabb, mintha bemegyek egy könyvtárba, mégha elsőre annak is tűnik.
Élőnek tűnik, de a nagy zajból gyorsan kiderül, hogy vagy a baráti körén túl más számára értelmezhetetlen amatőrről van szó, vagy a fenti pár szűk téma valamelyikét lefedő profi "szakmai blogról".
És izgalmasnak is tűnik: olyan mintha bármilyen témában lehetne találni, pedig... Divat "tartalomszolgáltatásként" említeni a webkettesek küldetéstudatát, de a tartalom legtöbbször igencsak egysíkú.

Komoly ember egobloghoz bottal se nyúl, közben a szakmai blogok egytől egyig ízetlenek.
Hogy is van ez?


Témába vághat még...



0 komment: