Ezer gondolat a blogolásról

9/27/2008



"A blogolás nem az írásról szól. A blogolás más tartalmakra való hivatkozás és más tartalmak véleményezése. Minden önálló szöveget tekints bónusznak."


Ha Paul Bradshaw cikke az ezer helyett csak száz gondolatot is közöl, amiből a Médiablog nemrégiben lefordított vagy tízet, én talán ezt az egyet ragadnám ki, mert nem véletlenül került a lista elejére.

Most, hogy nem tudom olyan nagyvonalúan két kézzel szórni az időmet, el kellett gondolkodnom, miről is illene hogy szóljon ez a sokat hangoztatott tartalomszolgáltatás. És tényleg, ez itt nem a kisregények helye, a rendszeresség sokkal fontosabb, még ha vázlatos is. És ha már megtudtuk hogy az olvasók imádják a listákat, akkor álljon itt az én ajánlatom, mivel érdemes gazdagítani a hálót, ha már mindenképpen hozzá akarunk írni egy-egy sort.

Ha szerinted ez civil újságírás, akkor amit tehetsz az
  • trendek figyelése -A legtöbb blogger nem tesz semmi különöset, mint delicious-ön vagy RSS-en követi egy bizonyos szakterület aktualitásait és összefoglalja amit megtudott...
  • közvetítés, fordítás, újdonságok -...vagy éppen ékes anyanyelvén továbbadja a honiaknak.
  • címlapportál -Ezt a legügyesebbek úgy oldják meg, hogy a gyűjtőkörük legjobbjaiból összeállítanak egy magazint, ahol egy lapon látható a témában a legfrissebb vagy legérdekesebb cikkei.
Ha valami tartalmat akarsz közvetíteni, akkor
  • egy soros -Hírek a "link plusz komment" sablon alapján, semmi mellébeszélés.
  • már létezők kiegészítése -A neten milliónyi forrásértékű dolog kering, például történelmi fotók, politikai karikatúrák, retro reklámok. Ha fel tudod deríteni egy-egy háttértöténetét...
  • offline tartalom digitalizálása -...vagy egész forrásokat beszkennelni, akkor szép látogatottságra számíthatsz. Például: képarchívumok létrehozása.
Ha rendszerezni akarod a káoszt, jó ötlet lehet
  • térkép rajzolása -Digitális útjelzőtáblák készítése arról, mit hol lehet megtalálni. Mondjuk ha könyvet keresek akkor valahogy találjak rá a Mokkára. Már egy egyszerű véleménnyel is lehet aratni, a múltkor a hazai blogszolgáltatókra voltam kíváncsi, de még az ilyen ziccernek tűnő témákban is rengeteg az üres folt.
  • közösségi címkézés -Mint a Delicious, ahol a látogatott oldalakat a népek együtt sorolják be kategóriákba és értékelik, hogy mások is könnyen megtalálhassák.
  • könyvtár 2.0 -a many-to-many elvnek megfelelően a felhasználók egymás számára rendszerezik például a könyveket, de egy olyan egyszerű ötlettel is, mint tartalmi kivonatok, ízelítők, rövidített összefoglalók írása, szerintem elég népszerű oldalt lehetne építeni.
Ha valami személyeset akarsz megosztani a világgal, írhatsz
  • szubjektív történetet -Talán ez a legnehezebb, az ösztönös zsenialitás nem elég, ha valaki nem tudja hogyan legyen "hangos" a neten, lehet kiemelkedő stílusa, elveszik az egoblogok tengerében. Habár régi újságírói trükk, hogy egy jó sztori mindent visz.
  • saját lexikont -Közvetítés amatőröktől a teljesen laikusoknak. Lehet kutatni a népszerű, sokak által keresett kifejezéseket, éljen a SEO. Épp most találtam egy egész korrektet ebből a típusból.
  • tutorialt -Ebből most rengeteg van, mindenki tanítani akar valamit, ami azt jelenti, hogy ha tudod hogy kell jól keresni, szinte bármilyen kérdésre remélhetsz segítséget.
Abban az esetben ha az embert majd szétveti a közlésvágy de épp semmi nem jut az eszébe, akkor csak azt tudom tanácsolni, hogy írjon egy tutorialt a blogolásról, az mostanában úgyis olyan divatos.


Témába vághat még...



0 komment: