A teljesség igénye nélkül: steampunk

9/13/2008

"Ólomüveg lapok mögé rejtett mechanikus fríz, az Aaron és Fiai hirdetéseinek szánt lassú kinotróp, apró, festett fadarabkákból összerakott, kattogva cserélődő felirat: RÉGI PIANÍNÓJÁT - ajánlották a mozgó betűk - CSERÉLJE KASTNER GÉPZONGORÁRA!"

"Több házat állványzat takart; úgy tűnt, azt is átépítik, amit nem bontottak le csak azért, hogy helyet adjon az újnak. A távolban exkavátorok ziháltak, és az útburkolat meg-megremegett a mélyben metróalagutat ásó hatalmas gépezetektől."

"...nem akarok fájdalmat okozni, de lásd be, a ludditáknak írmagjuk sem maradt! Ó, amikor még felvonultunk és fellengzős szónoklatokat tartottunk a munkások jogairól meg ilyesmikről... Cikornyás locsogás! Lord Babbage viszont röpiratok helyett tervrajzokat készített. A tervrajzai alapján pedig megépítették ezt a világot. [...] Britannia most az Ipari Radikálisok kezébe került. [...] A lábuk előtt hever az egész földgolyó, Európa, Amerika, bármi. A felsőházat megtöltötték a radikálisok. Viktória királynő még a kisujját sem mozdítja a tudósok és a tőkések engedélye nélkül."
1855, egy alternatív történelmi valóság szmogtól fuldokló viktoriánus Londonja, ahol az Ipari Radikális Párt élén Lord Charles Babbage gőzhajtású lyukkártyás számítógépezeteivel forradalmasítja a tudományokat, hadviselést és a mindennapi életet. A rozsdaette civilizáció óriás fogaskerekeit mérnökök és gőz hajtja előre az őrült haladás útján, a feltalálók acélpáncélzatú zeppelinjei mindenhova eljuttatják egy sohanemvolt brit birodalom fémes fennsőbbségét. A főhősök világméretű összeesküvésbe botlanak.
Börleszk.
És tényleg, angol youth culture őrület.
A steampunk műfaj tökéletes mintapéldája William Gibsontól és Bruce Sterlingtől. Igényes ponyvairodalom, ha ezt így szabad.


Témába vághat még...



0 komment: