Mem[ory] ex[pander]

7/10/2008


Ha már egyszer szó esett Vannevar Bush-ról és felületesen, de említettem a net (illetve minden sokelemű halmaz) esetén felmerülő dillemmákat a kereséssel, böngészéssel, tájékozódással, vagyis általában a tudásszervező rendszerek használhatóságáról, akkor álljon itt egy rövid idézet hogy konkretizálhassuk mi az ami már akkor foglalkoztatta ezt az embert, amikor a világháló még távoli lázálom lehetett csak.
"A kutatás egyre terebélyesedik. De egyre bizonyosabb, hogy a specializáció térhódításával zsákutcába jutottunk. A kutatni vágyó megdöbben, amikor sok ezer más tudományos dolgozó felfedezásável és eredményével találja magát szemben - eredményekkel, amelyeket nincs ideje megérteni, még kevésbé megjegyezni, olyan gyorsan követik az újak.
...A probléma ...az, hogy a publikálás meghaladja azt a mértéket, amit képesek lennénk feldolgozni. Hihetetlen sebességgel gyarapodnak az ismereteink, de a fonál, amellyel a minket érdeklő információt keressük az így keletkezett labirintusban, a keresztvitorlázatú hajók óta nem változott."

Mára ez már trivialitás, de ha valaki került már olyan helyzetbe, hogy kutatnia kellett könyvtárban bizonyos téma után (nem konkrétan egy információt megtalálni, hanem egy teljes témát földeríteni) , akkor ismerős lehet az az érzés, hogy ha triplaennyi ideig élnék se tudnám átrágni magam az egészen. Tehát szükséges lenne valamiféle navigációt segítő térképre, de sajnos a jelenlegi katalógusok, hiába léptünk már át a cédulázásról a digitálisra, egyáltalán nem felhasználóbarát valamik. Az öreg így ír a könyvtárakról:
"Főként az indexelő rendszerek természetellenessége ez oka annak, hogy képtelenek vagyunk elérni a rögzített adatokat. Amikor bármely adat tárolásra kerül, alfabetikusan vagy numerikusan iktatódik, az információ alosztályról alosztályra követve található meg (ha ugyan megtalálható). Csak egy bizonyos helyen lehet, hacsak nem készítettünk másolatokat; szabályokra van szükség, hogy megtudjuk, milyen úton juthatunk el az információhoz; a szabályok pedig fárasztóak...
Az emberi agy nem így működik. Asszociációkat követ. Megragad valamit, és már kapcsol is tovább arra, amerre az asszociációk vezetik az agysejtek által hordozott bonyolult nyomvonal-szövevénynek megfelelően."

[Vannevar Bush 1945]
Legközelebb már tényleg kifejtem részletesen milyen lehetőségek vannak a közösségi címkézésben, és hogy vezet el ez az egész a könyvtár 2.0 utópiájához.


Témába vághat még...



0 komment: