Le parcours, parkour, PK, l'art du déplacement , free running, szabadfutás

11/22/2009


Filmekben találkoztam a jelenséggel először, francia filmekben, mint a B-13 Bűnös Negyed vagy a Yamakasi, elsőre megfogott, de egészen idáig azt hittem hogy ez az urban ninja-közhely csak valami hatásvadász látványelem, mint ahogy Madonna Jump-jában nézhető.

Aztán nemrégen fX mester felvilágosított, hogy  ez bizony egy létező sport, és még neve is van: parkour-ként és free running-kéntszabadfutásként emlegetik, de lehet vele találkozni is. Nem hiszem hogy jobban le tudnám írni bármelyik videónál, de ennek a francia eredetű városi sportnak az a lényege, hogy az ember a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban jusson előre ina szakadtából futva, mintha menekülne valaki elől, például a hatóság elől  - mint sok más urban életérzéshez, ennek sem véletlenül alapmotivációja a veszélyeztetettség, veszélyesség, az illegalitás határán mozgás. A kétsoros műveltség általános forrásából kiderül, hogy a parkour fogalmat először David Belle és barátja, Hubert Koundé alkotta meg és a parcours du combattant rövidítése, ami a klasszikus akadályfutást jelenti a katonai kiképzésben.



A parkournak egyébként egészen kiterjedt filozófiája is van: az ideológusai, például egy Châu Belle Dinh nevű arc szerint ez egyfajta szabadság vagy önkifejezési mód is, sőt, elmeállapot, bár gondolom ez nem kétség a szegény laikus szemlélődők számára sem, akik mondjuk a Moszkva téren találkoznak a parkour-osokkal, merthogy magyar képviselői is akadnak a szabadfutásnak szép számmal.



Azon túl hogy az átlagember számára a háztetőkön, lépcsőkön, korlátokon való ugrálás több mint őrültség, ehhez a sporthoz óriási adag összeszedettség kell, mind a fizikai, mind a szellemi kondíciót tekintve, nemhiába oktatták Georges Hébert  méthode naturelle-jét a második világháborúban a francia hadsereg széles köreiben. Az atletikus mozgáson kívül a parkour-osnak szüksége van némi józan ítélőképességre és gyors reakcióidőre, hogy baleset nélkül jusson előre.


Nem magyaráznám túl a dolgot, sokkal érdekesebbek maguk a trükkök és technikák, amire egyébként rengeteg forrást lehet találni a neten, főleg ha az ember néven tudja nevezni amit keresni akar. Ehhez nyújt segítséget egy magyar parkour-os oldal, ahol nagy vonalakban bemutatásra kerül egy rakás mozgásforma, a legalapabb lazy, monkey, thief-eken túl a Gera Zoli góljai által fémjelzett rundel szaltón át a bonyolultabb és veszélyesebb figurákig, mint az underbar, a doubleleg sideflip vagy a crane moon step. Ha megvannak a nevek, neki lehet esni a youtube-nak és gyakorolni a hátsó kertben. 


Témába vághat még...



2 komment:

Ádám said...

Jó, hogy írtál róla, már elfelejtettem az egészet, a film nekem is nagyon tetszett, ill ezek a kis bejátszások is nagyon jók. :)
kössz!

d1 said...

Jó cikk kösz, nekem az oroszok a kedvenceim:
http://www.youtube.com/watch?v=bAkJgJ27uVQ