Netes szokásaink változásáról: fórumozás és nosztalgia

10/05/2009


Anno hatodikos voltam, amikor világossá vált, hogy a gépterem, ahova a fél osztály lejár, mekkora egy kultikus hely. Külön esszét megérne az a kérdés, hogyan változik az emberek tevékenységeinek köre ahogy a technológia fejlődik, vagyis mit csináltunk régen és mit művelünk ma a neten. Emlékszem, amikor hatodikos voltam, egyesek irgalmatlan grafikájú ötpixeles bugos játékokat püfölve töltötték a délutánt (én csak Prehistorik 2-ztem és főleg otthon mert ott lehetett koncentrálni), mások chat-szobákban pötyögtek, ellenkező neműeknek kiadva magukat, mert az nagyon nagy játék volt akkoriban, aztán voltak a nagyobbak akik már azért csúnya oldalakat is benyomtak ha a rendszergazda nem nézett oda, és voltak a trükkös hackerpalánták akik a többiek gépét exploitolták, ártalmatlan egérbefolyásolós programmal.
Én fórumoztam.
Itt is, ott is, de főleg az rpg.hu-n, hát nörd vagyok nna, már akkor is az voltam:)
Vélemények finoman, kevésbé finoman, észosztás, végeérhetetlen flame-özön, kitiltásig. Ismerős?


Bevallom őszintén, az Andrew Keen webkettes kritikájáról szóló poszton rengeteget piszmogtam, mivel úgy voltam vele, hogy fontos az Urban Buddha tematikája szempontjából, erősíti a profilt, satöbbi.

Az érdekes számomra az volt, hogy a kérdésfelvetés provokatív jellege ellenére kevés komment érkezett ide. A hangsúly azon van hogy ide, mivel minden más felületen viszont annál forróbb hangvételű és érdekes kiegészítések születtek. A GReader kommentes megosztások is jócskán hozzátettek a tartalomhoz, de az igazán tanulságos az volt, ahogy a Tumblr-ös közösség lereagálta a dolgokat. Azt az egyetlen linket az eredeti írásra rebloggolták újra és újra, és ez kissé elgondolkodtatott a kommentezés filozófiájáról és arról a misztikus kérdésről, miért is jó a Tumblr. 

Azt hiszem minden blogger szereti, ha kommentelnek hozzá, viszont sokan egyszerűen lusták ezt megtenni, vagy kampányszerűen művelik, sokszor diplomáciai célból, hátha vissza is kapnak valamit. Persze a kialakult nagy blogok dühöngői mások, háromszáz- ötszáz- ezer komment? Hm.

A Tumblr-ön viszont van egy egészen érdekes kommunikációs szokás, méghozzá az idegen anyagok rebloggolása. Mintha a bloggerek sokkal inkább szeretnék a saját oldalukon is ott tudni a máshova szóló véleményüket, nem otthagyni máshol, ahova talán soha nem térnek vissza.

És engem ez az egész nyomaiban a régi szép időkre emlékeztet: egy reblog-sorozat, ahol a tizedik idézett már csak két szavanként van egy sorba zsúfolva, olyan kicsit mint a fórumozás.
Talán ezért olyan népszerű a Tumblr.
Közösség van, egymásra reagálnak a szereplők. Jobban sokszor, mint az átlag mezei kommentelők, kevesebb a hőzöngés, mivel amúgyis sokszor egymás követői. Az a különös érzésem van néha, mintha a zajgyáros Tumblr-ön rebloggoknál több lenne a hozzáadott érték.
Valahogy hiányolom a mai neten ezt a kommunikációs formát. Persze vannak fórumok még mindig, meg twitter, meg facebook, de ezek közül mind csak közelít ahhoz az érzéshez, amit annak idején az ősidőkben a fórumozás jelentett.


Az Andrew Keen- féle webkettes antitézisre érkezett reakciókat akkor az eredeti bejegyzés kommentjei közé "rebloggolom":)


Témába vághat még...



5 komment:

pulykakakas said...

Bevallás következik. Tényleg szeretem, ha a nagyobb lélegzetű hozzászólásaim nálam jelennek meg (hiúság ugye, amit a reblog táplál). De azért valószínűbb, hogy ide kommenteltem volna, ha megtalálom, hogy hol kell. Most, hogy reklamáltad kedves Urban Buddha, kerestem és megtaláltam, de nagyon el van eldugva alul, a témába vághat még felsorolás alatt. Egy ennyire egyedi felületen elkelne egy kis segítség a hozzám hasonló bénáknak.

O'Seamus said...

:D Kedves Pulykakakas,
épp ellenkezőleg! pont amellett érvelek, hogy mennyivel szivesebben rebloggolnék én is sokszor, nem hiúság, egyszerűen sokkal jobban be van ágyazva a te tartalmad, jobban integrált, ellenben a komment az olyan amit csak úgy otthagysz valahol és talán nem is emlékszel rá két nap múlva.
mellesleg köszönet az építő jellegű kritikáért mert ritka kincs, nem gyakran kapok ilyet, ígérem alakítani fogok a jobb átláthatóságon.
(tényleg "egyedi" a felület? vagyis túl bonyolult...?)

pulykakakas said...

Az egyedit tényleg egyedinek gondolom, olyan plakát hatású, megfog a látvány, nekem tetszik. Kicsit a szokatlan megjelenés következménye, hogy nehezebben igazodik el rajta az ember. Ami nekem fura:
1. nem legfelül kezdődik a cikk, a méretes (jó!) felső banner miatt már a címhez is görgetni kell
2. A kommentelés nem a cikk alatt van, hanem messze alatta. A "Post a comment" szöveg színe sem hívja fel a figyelmet a komment lehetőségre.
3. A jobb oldali sáv a nagy betűk és a sok szöveg miatt nagyon hosszú. A saját végét és a láblécet is nagyon letolja. Tegnapig sose görgettem el az aljáig.
Bocs, ha kissé hosszan magyaráztam az "eredetit".

O'Seamus said...

Nna így még jobb, tényleg ezer köszönet a kifejtésért. Az a helyzet, hogy már a kezdetektől fogva harcolok a Blogspot/Blogger szolgáltató irtózatos kusza kódjának kézben tartásáért, a Tumblr css-e csodálatos rendezettség ehhez képest (egyszer nyoomj egy ctrl+U-t), és akkor még ne is beszéljünk az xml-részéről. De fejlődök, szóval lassan-lassan alakul a dolog. Például a 'Post a Commnet' szöveget máig nem tudoom hol lehetne átszabni, pedig nem most jöttem le a falvédőről.
A jobboldali sávból levettem ami felesleges, teljesen igaz volt a meglátás, a headert meg már hónapok óta át akarom szabni nkább backgrounddá vagy valahogy máshogy, hogy a bejegyzések legfelül kezdődjenek, csak az kötelezően letöltendő photoshop és egyéb időt jelentene, aminek most híján vagyok. De alakulni fog...
Kösz a segítséget!

pulykakakas said...

Jobb! Így már elég felül van a cikk címe, a header maradhat is (nekem tetszik). Az rss-t aki ismeri ismeri aki nem-nem, a cikk végén a
Tetszett?
Iratkozz fel helyett.
helyett egy
Tetszett?
Lejjebb megírhatod a véleményedet.
Mond el a véleményed (lent)
már a kommenten is sokat segítene.
Az rss van jobbra is, jól látható helyen.
A tumblr sablon és css tényleg klassz, én a css-t el is vittem külön fájlba. Viszont olyan 10 napja a Google sitemap errort jelez és azóta az új posztokat nem is indexeli, de egyébként azt írja a főoldalt elérte, minden rendben.
Egyelőre csak bután nézek és nem értem.