Mi értelme van a netes listáknak?

10/12/2009


Jelenet a következő: nördök valamelyik nevenincs kultúrhelység asztala körül. A velem szemben ülő véleményvezérke a söre mellől épp kifejti hogy egyszer hogy megdobta a látogatottságát amikor index címlapos lett, hasonló geek-szövegek még jópár mondat erejéig. A másik srác fészkelődik egy darabig, majd bevallja, hogy ő nem annyira jártas az ilyen dolgokban, nem szokott így szörfölgetni, mert nem tudja merre lehet és hogyan kéne elindulni.
Ekkor az jutott az eszembe, hogy meg lehetne rajzolni a teljes mélyweb térképét, de minek, sokkal értelmesebb lenne egyszerűen egy listába foglalni, mik is a fő lehetőségek, mivel foglalkoznak úgy általában az emberek a neten.
Hogy nézne ki egy ilyen lista? Csak példaként, a teljesség igénye nélkül:
  • közösségi hálózatok: Iwiw vs Facebook, alternatívaként Twitter (az átlagjúzer által is ismert tisztás, ezen túl a dzsungel)
  • híroldalak, a Huffington Post-tól a bulvárig minden ami a klasszikus publicisztika utódja
  • social bookmarking és híraggregáló szájtok: Delicious, Digg, Reddit, Turulmém,...
  • blogoszféra, a nemzetközileg elismert óriások: Lifehacker, Mashable, Boing Boing, illetve a Technorati top 100-as listája, csak úgy gondolatszinten hogy melyiket is lehetne olvasni
  • e-kereskedelem: eBay, Amazon, Vatera, PayPal, csak úgy nagy vonalakban
  • torrentek, copyright, kalózkodás, új vadnyugat
  • SEO, webdizájn, tipográfia, milliónyi tutorial arról, hogy csinálj szép/ sikeres oldalt
  • ...
És még oldalakon keresztül lehetne sorolni... és kéne is. Ami az átlagfelhasználót megijeszti amikor a nyílt nettel szembesül, az a totális végtelenség. És akkor elérkeztünk addig a pontig, amiért a posztot elkezdtem írni, mert ez csak egy szemléltető példa volt arra, hogy mi értelme lehet a netes listáknak. Már akkor ezen kezdtem gondolkodni, amikor Kelt megosztotta a Szófejtő szótárgyűjteményét.

Röviden: egy jó lista segít tájékozódni a laikusnak egy adott témában anélkül, hogy különösebben részletezné a dolgokat. Kiindulópontként szolgál, ahonnan össze lehet szedegetni az információt, ahonnan el lehet kezdeni nyomozni.
De vajon mitől lesz jó egy lista?

Óriási divatja van -főleg nyugaton- a mindenféle listáknak: 4 Ways To Be More Interesting, 30+ Tools and Templates for Blogger, 76 Dirty Extreme and Creative Free Grunge Fonts,100+ Alternative Search Engines You Should Know, 120 Best Known Christmas Songs, odaát imádják az ilyet.

Mi a gond az ilyen listákkal?

Hát az, hogy jól mutatnak leírva címként és jól el is lehet rajtuk kattintgatni, de gyakorlatilag használhatatlanok és semmi értelmük sincs, mivel nem relevancia-alapon vannak szervezve. Nem sokkal csökkentik a nyílt web végtelenségét.

Milyen akkor az igazán jó lista? Melyik listáknak van értelme?
Azoknak, amik tematikusak, relevancia- alapúak és körülbelül végesek.

Az, hogy tematikus, a definíciós listák alapja, nem hiszem hogy külön kifejtést igényel. Egy téma köré épülő elemeket gyűjti össze, ennyi.

De mit jelent az hogy relevancia alapú és véges?
A fent említett átlag netes listákkal az a baj ugye, hogy nem a legfontosabb akárhány elemet sorolják fel: legtöbbször önkényesen pakolják egymás mellé a linkeket, és nem törekszenek se a teljességre, se arra hogy a leglényegesebb valahány dolgot szerepeltessék.
Ha azt akarom listázni a newbie átlagfelhasználónak, hogy mit csinálnak az emberek a neten, akkor százoldalakon át részletezhetném és nem lenne okosabb végül, mert úgy érezné bármelyikre kattinthat, ugyanaz, nincs különbség. Ellenben ha azt gyűjtöm ki, mit csinálnak az emberek a leggyakrabban a neten, akkor máris van értelme a listámnak, mert tudom, hogy ha a relevancia alapján felsorolt elemek közül átnézem az első húszat, máris sokkal okosabb leszek mintha random húsz elemet választanék.
Érezzük a különbséget?

A neten fellelhető listák túlnyomó többsége tematikus, de nem relevancia alapon szerveződik, így nem is ér túl sokat. Óriási szükség lenne viszont a használható listákra, így arra kérném a valami miatt idetévedő olvasókat akik átrágták magukat ezen a kissé talán elméletinek tűnő poszton, hogy írjanak fontossági alapú listákat, mindegy miről, az érdeklődésükről, a szakterületükről, a kedvenc könyveikről- filmjeikről- zenéikről és tegyék közzé! Biztos van már erre megfelelő továbbküldős mém, akár indíthatunk is ilyet ha.


Témába vághat még...



3 komment:

Kelt said...

Yahoo 2.0? ;)

O'Seamus said...

akár:P

Frodó said...

a listákat azért csinálják (még az értelmesebbeket is sokszor), mert a számok jobban megfogják az ember szemét, figyelemfelkeltés --> több látogató.
Pure psychology