Streetwise leckék: a figyelem (No Tech Hacking by J0hnny Long)

9/10/2009



Streetwise annyit tesz, mint utcai bölcsesség.
Vagyis olyan gyakorlati tudás, amit az ember az utcán, az életből szed össze, amit nem tanítanak az iskolában, amiről nem írnak a könyvek. Szájhagyomány útján terjedő trükk.

Ha hackerekről van szó, a legtöbben dagadt, szőrös antiszociális srácra asszociálnak, ahogy egy sötét szobában az összeszáradt pizzamaradék mellett a gép fölé hajol, a képernyőn meg programkódok futnak végig.

Kevesen tudják például, hogy a hackerek évről évre megrendezik a DefCon névre hallgató találkozójukat, ahol több ezren vesznek részt és hallgatják például az olyan gurukat, mint a fenti videóban beszélő Johnny Long.

Még kevesebben gondolnák, hogy a hackerkedés nem korlátozódik számítógépekre és programokra: a hackerkedés legalább annyira jelent egy gondolkodásmódot is, ezt prezentálja J0hnnyhax a No Tech Hacking, vagyis a technikát nélkülöző hackelés módszereit kifejtve.

A No Tech Hacking (vagy Ninja Skills of the Underground) olyan trükköket mutat be, amihez az ég világon semmi nem kell, csak egy olyan képesség, ami az iskolapadban töltött hosszú évek alatt kikopik az emberből: a figyelem.
Az, hogy absztrakcióktól mentesen képes legyen odafigyelni a környezetének jeleire.
Hogy ne a saját gondolatai zümmögését hallgassa szórakozottan egész nap jártában-keltében, hanem képes legyen érzékelni, megfigyelni maga körül a dolgokat olyannak amilyenek.
Nyitott szem, üres elme.
Percepció.

J0hnny nem azért nagy arc, mert kitalálta hogyan hackelje meg a Google kevésbé védett szervereit, hanem mert olyasvalaki, aki ismeri a környezetét, megfigyeli minden apró részletét, így olyan következtetéseket von le, ami átlag földi halandónak varázslatnak tűnhet. Pedig nem kell serlokholmsznak lenni hogy valakiről a ruházata alapján megmond, milyen ember.

A videó egy közel egyórás oktatóanyag, ami ezt a gondolkodásmódot adja át és mellette megismertet bizonyos hacker-szubkultúrához közelebb állók számára talán ismerős kifejezésekkel, technikákkal. Csak párat példaképpen:

"Google is our friend"
Többször elhangzó jelmondat, és milyen igaz. Bármi, szinte bármi megkérdezhető a mi nagyszellemünktől, mert ő a barátunk és ha jól tesszük fel a kérdést, megadja a választ.

Shoulder surfing
Vagyis valakinek a válla felett átkukucskálva "lenézni" annak képernyőjét, tevékenységét, neadjisten jelszavát.

Jedi wave
Long vicces kifejezése arra, hogy ha az ember egy kapunál csak felvillant egy plasztik belépőkártyának álcázott bármit, akkor tíz esetből kilencszer semmit se kérdeznek tőle és máris bejutott.

Dumpster diving
A magyar "kukabúvárkodás" szó jelentésárnyalatai némileg rossz irányba vezethetnének: a kifejezés annyit tesz, hogy sok cégnél mindenféle irodai papírhulladékot egyszerűen kivágnak a nagy szemétgyüjtőkbe, nem is sejtve hogy az azokon szereplő érzékeny adatok (számlakivonatok, felhasználónevek és jelszavak, adatbáziselemek) esetleg rossz kézbe kerülhetnek.

Video via Gazs. Thx!



Témába vághat még...



0 komment: