A hegy gyomrában (Under the Mountain, 1982)

7/13/2009

Nem tudom kinek a döntése lehetett, de egy egész generáció gyermeklelkét rontották meg, amikor a kilencvenes évek legelején az akkor még egyeduralkodó Magyar Televízió egyes vagy kettes csatornája ifjúsági film besorolással műsorára tűzött egy 1982-es új-zélandi sorozatot A hegy gyomrában címmel. Hogy szülői pedagógiai tévedés vagy apáink kíváncsiságának kollektív bűne lehetett amikor engedték nekünk nézni, sőt, leültek velünk, de a nyolcrészes horror sokunknak okozhatott rémálmokat és olyan mély nyomokat hagyott a korosztály emlékezetében, hogy éveken keresztül komoly közös nyomozás folyt a részek felkutatásáért, én anno még egy aláírásgyűjtő fórumhoz is csatlakoztam. Rachel és Theo, az ikergyerekek, Miszter Jones és a gonosz Wilbeforce, a nyálkás ősférgek, az oldszkúl ruhák és szintigyanús hangeffektek, mára már a nyolcvanas évek retró-utánérzése, de ha megnézitek a Youtube-on a hozzászólásokat talán érződik valami ennek az összkulturális jelentőségéből.
Be-embeddelem a legjellemzőbb részt belenézni:



...és ha valaki kedvet kap, itt az összes is egy playlisten, minden rész háromba vágva.
Jó borzongást mindenkinek!


Témába vághat még...



4 komment:

szucsd said...

Volt egy masik szinten tini/gyerekkorban ijeszgetos. Legalabbis nekem az volt ;)

Vmi idoosvenyen mentek, ilyen terdig ero labirintusban, es ott volt egy hosszu feher szakallu gandalf szeru faszi. szinten sorozat...

O'Seamus said...

Csak nem a Time Trax volt az? Nekem nem rémlik, de ez alapján most beugrott vagy féltucat valószínűleg nyolcvanas években forgatott de nálunk főleg a kilencvenes években leadott film(sorozat), például a Jövőből jött lány, ahol fejpánttal lődöztek és amit még könyvben is olvastam, aztán később volt az Óceán lánya című középgagyi ausztrál borzalom is. A Walt Disney hétvégi vetítésein is nyomtak néha egészen nem gyerekeknek valókat, távolról rémlik valami Utolsó akcióhős című, ahol egy lebegő robot/kompjúter lőtt sugarakat. Aztán egy egészestés "családi film" is beugrik, amiben a gonoszok megszerzik a "hatalomport" és visszaélnek vele és mindenütt az sziporkázik.

Cool said...

Az óceán lánya és a társa, Kal Kal :)) Ha belegondolok milyen sorozatokon nőttünk fel és hogy régen a család együtt nézte a horror filmeket, még csoda hogy normálisak vagyunk.

Susan said...

Na igen... bár most azért megnyugodtam, nemcsak nekem voltak rémálmaim ettől a sorozattól 3-4 éves koromban, és mostanáig nem is tudtam, mi volt a címe!!! Köszike! Azért simán ráfért volna anno egy 12-es karika Wilbeforce-ékra..