Utcai bölcsesség: a streetwise alapkérdései

3/10/2009


Elméleti bejegyzés a cyberpunk streetwise gondolatmenetéhez, vázlatosan.

Mi a streetwise, a piszkos gyakorlati tudás alapkérdése?


Az, hogy létezik-e releváns tudás. Lehet-e rangsorolni ismereteket aszerint, hogy gyakorlati szempontból előbbre való egyik a másiknál?

Tudni hány fogaskerék hogyan működtet egy karórát, tudni mennyiért és hol lehet minőségi karórát szerezni, esetleg tudni megmondani az időt a nap állásából?
Vajon mi a fontosabb: tudni hogy az alma rendszertanilag milyen osztályba, törzsbe tartozik, vagy tudni egy kiló alma aktuális árát a piacon?
Ismerni a legújabb mobilok extráit, vagy tudni hogyan kell mentőt hívni vész esetén?
Tudni az összes sorozat bé kategróiás szereplőjének a magánéleti válságát, vagy olvasni reakciókban eléggé hogy megérezzük ha valaki nem mond igazat?
Ismerni az összes Shakespeare-drámát eredeti óangolsággal vagy tudni elmagyarázni eltévedt brit turistáknak hogy merre is jutnak el a vásárcsarnokhoz?
Ismerni a kalóriaszegény édességek pontos cukortartalmát vagy tudni mit szabad enni-inni betegség után?
Ismerni a városrész történelmét kimerítően a török időktől a világháborúkig vagy elég helyismerettel rendelkezni a gyors döntéshez hogy melyik buszra szállj ha a főúton dugó van?

Lényegesebb-e a szociológus a művészettörténésznél, a jogász a szociológusnál, a mérnök a jogásznál?

Fontosabb-e tudni egyik ismeretet a másiknál, felállítható-e egy bizonyos szigorú preferenciasorrend?
Mitől lesz relevánsabb egyik tudás a másiknál?
Mik a közvetlen túléléshez leginkább szükséges skillek, jártasságok, képességek?
Mekkora versenyelőnyt jelent ezeknek az ismerete? Mitől lesz valaki jobb, ügyesebb, ravaszabb, gyorsabb, hatékonyabb mint mások?

És milyen lenne egy olyan képzés, ahol gyakorlati relevancia szerint oktatnának, csak és kizárólag azonnal hasznosítható dolgokat?
Tényleg halott-e a polihisztorság? A kor szakbarbár, internettől- gépektől- szaktanácsadóktól függő embere nem teljesen kiszolgáltatott és életképtelen egyedül?


Témába vághat még...



0 komment: