Hogyan találj az ízlésednek megfelelő hasonló jó zenéket?

3/04/2009


Tegyük fel hogy unod már a százszor hallgatott személyes slágereidet és mondjuk nyitott vagy valami újra, de mivel válogatós vagy, legalább olyan jó zenét akarsz hallgatni mint eddig. Tegyük fel hogy már rájöttél hogy létezik a Last.FM (vagy a Deezer Smart Radio-ja vagy a Winamp Media Library-ben valami hallgatható csatorna, mint a Radio Paradise), de szkeptikus vagy mert hiába próbálkozol, hol eltalálja a stílusod a gép, hol sorozatosan kénytelen vagy rátenyerelni a skip gombra. És tegyük fel hogy már rájöttél arra is hogy tudod alakítani a profilodat a love vagy ban this track nyomkodásával, de mégis kíváncsi vagy, milyen előadókat hallgathatnál még. Erre találták ki a teljes zenei világ vizualizációjára a "similar artist" címkézős alapelvén működő zenei térképeket. Több lehetőséged is van:
  • Music Map. Minimál látványvilág, cserébe pofonegyszerű működés: begépelsz egy előadót és megmutatja az egész szomszédságot.
  • Liveplasma. Sokkal látványosabb flash-oldal, a zenei rokonság távolságban mérve, szép színesben. Mellesleg filmekre meg színészekre is lehet keresni benne.
  • Tastekid. Kissé emós érzés, de szintén képes zenén túl filmeket és könyveket is ajánlani.
  • Még egy érdekes lehetőség az Amazon.com is, ahol egy előadóra keresve és az infóra kattintva a "Similar Interests" alatt találhatóak a hasonló ízlésvilágok.
Csak úgy mellékesen lábjegyzetként: az adatvizualizáció egy elég masszívan fejlődő és előremutató terület, aminek a kutatásában a magyarok is élen járnak: Nepusz Tamás bme-s píécsdí hallgató munkájának köszönhetjük mellesleg az alábbi képet is, ahol a Last.FM adatbázisának ostromával a teljes zenei univerzum kapcsolatait láthatjuk egyben.





Témába vághat még...