Térképes blogok: social geotagging?

3/25/2009


Egy ideje izgatja a fantáziámat a lokális blogolás témája és úgy látom másnak is feltűnt már hogy van ebben lehetőség, meg a nagymező utcai fákon túl is lenne rá talán igény. Koordinátákkal ellátott helyszínekről összeszedett adatok mint RSS-feedek, mindez használható okostérképeken, ez az amit jó lenne megvalósítani, így nekifogtam én is a gyüjtögetésnek és minden tudatosság nélkül feldobáltam pár dolgot a térképre, ami előre láthatólag bővülni és finomodni fog. Összefűzni az eseményeket feedekbe, földrajzi pontokhoz kötni és az információkat valami kezelhető adatbázissá alakítani, ez elég futurisztikusan hangzik, pedig már adottak hozzá az eszközök és a GeoRSS-hez hasonló nem túl ismert kezdeményezések már erről szólnak. A szűkebb környezetből összeálló infókat persze össze is kell szedegetni valahogy, de erre majd feltalálok egy közösségi őrületet, a neve social geotagging lesz.

Addig is itt egy kis ízelítő mi mindenre lehet használni a térképeket: az alábbi oldalakon olyan történeteket olvashatók, amik madártávlatban vezetik végig az olvasót az eseményeken.


Témába vághat még...



1 komment:

Szedlák Ádám said...

Pár éve a jo-hely.hu illetve a geospace.hu próbálkozott ilyen social geotagging dologgal. Ott van egy csapda a dologban, hogy amikor jó helyen vagy, akkor elég nehéz tagelni. Vannak rá persze alkalmazások - pl. gypsii, bár nekem nem működött - de nem magától értetődő a dolog.

A másik pedig, hogy nem tudom összefésülni egyszerűen a nálad talált jó helyeket a saját térképemmel. Illetve csak mindent vihetek egyszere. Sok UX szakértőt kéne még erre rádobálni.