Linkelj a valódi világba!

1/23/2009

Ha történetesen a földteke túlsó felén tett volna le a gólya, mondjuk Japánban, akkor a képeken látható furcsa kis jelbe valószínűleg nap mint nap belebotlanék. És ha véletlenül nem tudnám mit keres az óriásplakátokon, a vonatjegyeken, a pénztári blokkon, akkor rövid megfigyelés után azt látnám, hogy az emberek a mobiltelefonjaikat kitartják és lekamerázzák ezeket a rejtélyes
üzeneteket.

Mivel nem tartozom a mobilinternet-használók táborába, így a napi hírek elfogyasztása közben tudtam meg, hogy újra feltaláltuk a palackpostát, csak ma úgy nevezik, két dimenziós vonalkód. Nyilván azokon a helyeken elterjedt, ahol ez a szolgáltatás egyszerű és olcsó.



És hogy mire jó valójában?
A 2D-s vonalkódok igazából hiperlinkek, vagyis jelek, amikből az okos telefonok leolvasva és értelmezve egy linket kapnak. Vagyis összekötik a netet és a valóságot, kulcsok egy csomó plusz információhoz, lehetővé téve hogy a világot felcímkézhessük mindenféle gondolatokkal és azt olvashatóvá tegyük az arra járóknak. Egy meggyőző példa erre a Semapedia akik a "Hyperlink your world" felkiáltással azt a szent célt tűzték ki, hogy összekötik a Wikipédia szócikkeit a külvilággal és elég jól haladnak, legalábbis a 13 nyelven elérhető 46 ezer vonalkód ezt mutatja. Kevésbé rózsaszínben feltüntetve a dolgot az egységesített japán QR-kódokat megtaláljuk egy csomó reklámplakáton és hirdetési felületen is, vagyis a marketing terén mint újszerű kommunikációs eszköz nagy jövő előtt áll a mobil tagging.



De miért is izgalmas ez a dolog azon túl hogy okot ad a tech-fanatikus geek-eknek mindenféle blogon való lelkendezésre?

Annak idején a cyberpunkban és a jövőt leíró műfajokban az internet úgy jelent meg, mint virtuális tér, ahogy az a Johnny Mnemonic-ban látható is: Keanu Reeves egy nevetséges sisakkal a fején hadonászik, miközben a cybertér kellős közepén áll és a vírusokkal, belépés ellen védő programokkal mint pixelszörnyekkel csatázik. A Mátrixban ugyanez látható pepitában.
Persze ez most is létezik, van Second Life az igazi élet mellé, van augmented reality spéci szemüvegeken keresztül, meg egyéb alternatív valóságok is -érdemes csak azt végiggondolni néha, hogy a napi feedek végigolvasása mennyiben a valódi világról közvetít, és mennyiben jól fogyasztható, könnyed, habos infotainment olyan fiktív dolgokról, mint a webdesign vagy a keresőoptimalizálás, amik a gép kikapcsolása után megszűnnek létezni. Ahogy Fix mondaná, ez a dolog kicsit olyan lufiszerű.



És vannak olyan dolgok is, amik a netet pusztán közös kommunikációs felületként használva hidat teremtenek az IRL-valóság és a digitális világ közé. Ilyen például a geocaching, a kincskeresés modern formája, ahol nyilvános földrajzi koordináták alapján találják meg a játékosok a ládát, hogy kicseréljék a benne rejtegetett "kincset", amit az előzők hagytak ott, a sajátjukra a következőknek.

Vagy ezek a 2D-s vonalkódok.
Az Urban Buddhán kísérletet teszünk azoknak az eszközöknek a csokorba szedésére, amik gyakorlati jelentőségükkel használhatóbbá teszik a realitást, például mindarra, ami a figyelmet -a neten keresztül- a valódi világra irányítja és viszont, vagyis ami szerves kapcsolatokat sző a kettő közé és nem pedig elidegenít.


Utolsó kép: egy Banksy stencil, ami az oldalra mutat.


Témába vághat még...



7 komment:

Szedlák Ádám said...

A Ghost In The Shell: Stand Alone Complexben található szerintem a legizgalmasabb augmentált valóságot és QR kódot ötvöző megoldás. Több jelenet is van a sorozatban, amikor fiókokon, táblákon, sőt a napi printsajtóban is kódolt szöveg van betűk helyett. Annyi vas mindenkiben van - vagy ha nincs, akkor külső egységgel megoldhatónak tűnik - hogy dekódolja ezeket a szövegeket. Vélhetően az az előnye, hogy nagyobb információsűrűéget tesz lehetővé.

Úgy rémlik, hogy a szereplők egy esetben sem reflektálnak erre a megoldásra, a világ része.

O'Seamus said...

:)
Az Urban Buddha fő célja a cyberpunk skill-ek összegyűjtése és így egy nyilvános online iskola alapítása!

Unknown said...

Ez tetszeni fog neked:

http://grinding.be/2009/01/27/future-pirate-radio/

O'Seamus said...

Ez zseniális, köszönet a kommentért és a linkért:)
Inkább nem itt fordítom, a kalózrádiók, sound graffitik és QR kódok stenciles használata megér egy külön posztot. Főleg azzal a kérdéssel együtt, hogy miért is érzik szükségét az ilyen underground eszközöknek az ellenkultúra képviselői a szabadság korában.
Ki kell tanulnom a rádiózás mesterségét?

fqqdk said...

aaaa mekkora jó :)
főleg h k egyszerű exploitolni :) filctollal átszínezek pár kis négyzetet, regelem az így kódolt értelmetlen url-hez a domaint, felteszem rá a saját tartalmamat, és máris eltérítettem egy jó adag bármiféle moslékságra használható, értékes forgalmat :D

O'Seamus said...

@fqqdk: hehhe:D üdvözlet testvér! vannak még jó emberek:D

fqqdk said...

@O'Seamus áh nekem csak a pofám nagy :) a Reed-Solomon hibajavító kódot használják, annyira nagy mágia nem lehet, de azért sokkal egyszerűbb csak leragasztani az egész krikszkrakszot a sajátoddal, mint filctollazni. ;)