Cyber-pletyka a világfaluban

12/20/2008


A múltkori posztban a streetwise, azaz az utcai bölcsesség, a "piszkos" gyakorlati ismeretek alapjait fejtegettem, miután ezek a skillek képezik az Urban Buddha lelkét. Kelt megjegyzése után elhatároztam, hogy nem halogatom tovább a nagy egész érlelését, inkább közzéteszem részletenként és utólag összegzem amit sikerült kiderítenem a szóbeszéd-járványokról, a hype, a buzz, a word-of-mouth természetéről, a városi legendák és online pletykák terjedéséről, a véleményvezérekről, a mémek születéséről és túléléséről, a vírusmarketingesek trükkjeiről, a keresőoptimalizálás és a divatdiktátorok befolyásáról, a long tail -effektusról meg a tömegek "bölcsességéről", szóval mindarról, hogy is működik az ismertség és a hírek terjedése itt, a neten, az információs társadalomban, alulról nézve.
Ezen belül a szociáldarwinista, az etológiai, a popularista-közgazdász -és még ki tudja hányat találok addig- megközelítéseket is részletesen. [Ez már tényleg annyira komolynak hangzott hogy inkább nem ígérek semmit.]

Fix megnyugtatásaként: itt a szakirodalom lesz nagy vonalakban vázolva, a tapasztalat meg a fejemben úgyis mindig egy lépéssel előrébb.

Csak ezt a vizsgaidőszakot éljem túl...


Témába vághat még...



0 komment: