Az onlájn szcéna játékos és nemjátékos karakterei

5/18/2010

===A KULTBLOGGER===


A webszíntér nemlétező szamárlétrájának alján a kiugrott, esetleg kirugott (dropout, ugye Steve?) értelmiségi -értsd: általában bölcsész- áll. Persze ezt ne említsük neki mert illetlenség, meg amúgyis kikéri magának, amiről ő ír -ami az ő kutatási területe!- az mind tech, gadget és widget, de minimum az emberek viszonyulása a technológiához (ez sem szociológia!). Két Kultista +10 -es módosítót kap a Kultúrázás képességre, ami minden új beszállóval emelkedik: fent említett fícsör azt jelenti, hogy bármely két Kultblogger képes bármikor csak beavatottak számára értelmezhető idézet-és poénáradattal sokkolni környezetét -rétegponyvákból, C-kategóriás sorozatokból, elsőgenerációs c64 játékokból, a kultúra sosemhallott egzotikus szegleteiből-, amivel az egyszerű földi halandókat pillanatok alatt összezavarva nagyjából tíz perc alatt legyintésre és távozásra kényszerítik. Mégis, ha az ember túlteszi magát a semmitnemértek-deazért-okosanbólogatok érzésen, akkor ők az onlájn szcéna legizgalmasabb alakjai. Ha esetleg egy-egy idézetre is telik a részedről, máris ember vagy köztük, ha elő is adod huszonöt percben terjengősen a tíz perc helyett, egyenesen a hősük leszel.

===AZ IGAZI KOCKA===


Hétköznapi nevén programozó, de ha nem fajtájabelivel tárgyalja akkor preferálja a "feljesztő" titulust. ("És te miben fejlesztesz?") Akad blogja de az inkább tyutyóriál és a munkája közhasznú mellékterméke, bár néha becsúszik egy-egy poszt valamilyen sorozatrészről, illetve magánéletről amiben izzadtan törekszik a személyességre, bár leginkább a külvilág számára érthetetlen zagyvaság a végtermék. Twitterhasználati szokásaira is ez utóbbi jellemző, ritkán közvetít humán nyelven is értelmezhető gondolatokat. Programnyelv elnevezésű meetupokon gyülekezik, sután közelít fajtársaihoz, a beszélgetés két (felesleges) mondat után (inicializálási fázis: hogy hívnak, hol vagy fejlesztő/rendszergazda) gyorsan platformokra és szintaxisokra terelődik, ami után verziószámok szidása és bizonyos alkalmazások istenítése következik (ez a fícsöre, +25 módosító beszédességre bármely fent említett témában). Békés természet, bár hajlamos kissé lenézni a matematikához láthatóan nem konyító mindenkimást. Csavaros, problémamegoldó gondolkodása miatt, ami szellemi kapacitásának 98%-át felemészti ritkán van gyakorlatias ötlete, nehezen kezdeményez és a társalgásban mindig le van maradva öt mondattal, így reakciót ne nagyon várjunk tőle. Vegyes társaságban egyel számosabban vagyunk általa de nem többen (n+1).

===A SZABADÚSZÓ===


A láthatatlan hierarchia csúcsa, ahová úgy jutott, hogy lexikális tudásának (Kultisták) és kombinációs képességeinek (Programozók) hiányát ellensúlyozandó elképesztően jól adja elő magát. Nem köztudott milyen intézményben milyen minősítést szerzett, kicsit-közepesen ért a kódoláshoz és mivel valamilyen szakterület határán mozog ragadt rá némi tudás is, de kenyerét leginkább agilisságával, rinocéroszt megszégyenítő vastagságú arcbőrével és megmondóember-imidszével szerzi. Különleges képessége a Szakmázás: írásban konstans tudja ontani a szósölmédiás-onlájnnetwöringes-szeós bullshitet, ugyanerre szóban is bármikor képes, ezt a tevékenységet sör mellett szereti leginkább folytatni. Tutira fel vagy iratkozva a blogjára, statisztikák, diagramok, negyedéves kimutatások támasztják alá hozzáértését, bár ha a Mashable és bOING bOING feeded is be van kötve az sokat ronthat az élmény újdonságértékéből. Jobb esetben mesápokra épít sztártápokat -aminek a lassú de biztos felíveléséről szivesen vállal előadást-, egyébként kreatív igazgató valamelyik médiacégnél. Huszadik szint felett megkapja a "tanácsadó" előtagot, ami annyit tesz hogy fifti-fifti alapon észoszt az internet jövőjéről és a követendő stratégiákról és ebből ami bejön azt még kétszer aláhúzza utólag. Megjegyzés: a Matyi szigorúan NJK!

Ennyi mára, a lehetséges Mellékkasztokat -biciklis, tumblres, dizájner, újságíró, fotóriporter, egyetemista- talán legközelebb tárgyaljuk.

//A poszt eredetileg a magánblogomon képződött, de gondoltam itt többekhez eljut:)


Témába vághat még...



1 komment:

Horváth Gyula said...

Ne felejtsd ki a Nagy Öreget, aki még dolgozott igazi PC-n (amiben ugye nem volt vincseszter) és programozott Algolban.