Heti Buzz: Google Nexus, Bono kinyilatkoztat, szuper kontrollcsoport, Kína virtuális Nagy Fala

1/13/2010


Új rovat indul az Urban Buddhán Heti Buzz címmel. A buzz szellemét próbálom összeszedni a nem garantált adott egy hétben, vagyis mindazt, amiről a szóbeszéd említést tesz, ami körül a blogoszféra zizeg, pörög, gyülekezik, ami sok-sok olvasót lázba hoz és egy táborba tömörít. A szempont a merítésnél tehát a tömegek kétes bölcsessége, ezért a forrás a nagy híraggregáló óriásblogoktól kezdve (Mashable, BoingBoing) a kifejezetten trendvadász szájtokon (Buzzfeed, TrendHunter) -és annak magyar megfelelőjén, a Turulmemén- át terjed az általam saját kezűleg válogatott brékingekig a Readerem feneketlen mélyéből, esetleg némi Yamm vagy Twitter trending #hashtag-gel megfűszerezve, csak hogy a real time gerjedelmekre is fény derüljön.

Tehát: minden, ami nektek érdekes volt, újra itt, ha lemaradtatok róla.
Egyelőre csak röviden kedvcsinálóként:


Bono, miután kipipálta az AIDS témakörét és helyretette Afrikát, tízpontos kinyilatkoztatást adott közzé. A karizmatikus világmegváltó élő szobra szerint a világnak követnie kéne Kínát, ahol élen járnak a web szűrésében, ez ugyanis megállíthatná az illegális kalózletöltéseket. (Mashable egy, kettő)

A Google piacra dobta a Nexusnak keresztelt okostelefonját ("FUCK iPhone!!"), ami azért izgalmas, mert Philip K. Dick "Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal" című művében, amiből a Szárnyas fejvadász is készült, ugyanígy hívják az androidokat. Lett is belőle nagy témázás, hogy lehet-e neveket copyright-olni. (BoingBoing)

Nicholas Cage mindenkivé vált. (niccageaseveryone)

Vicces kedvű dizájnerek photoshopban kitenyésztették a tökéletes nőt: hogy nézne ki az ideális asszony, akibe Angelina Jolie-t, Charlize Theron-t, Jessica Albát, Keira Knightley-t, Monica Belucci-t és Scarlett Johanson-t, szóval összesen 16 szépséget oltottak? (Gizmodo)

Káeurópai kismagyar riöliti: BKV, szuper kontrollcsoport, Szalainé Szilágyi Eleonóra rács mögé, sztrájk meghatározatlan időre. Kirúgott villamosvezető döbbenetes vallomása egy rosszul szervezett cég belső ügyeiről. (Tékozló Homár)

Valami őrült összeszedte a Lost helyszíneit egy térképre. Éljenek a Google Maps mashupok! (...?)

Pécsi "Pollner" Ferenc a hírügynökségek történetéről, illetve arról, mi szükség is van az MTI-re. (Médiablog)

Vámosi Gergő interjúja Netanel Jacobssonnal, az AOL és Facebook egyik nagyfejesével. Tökéletesen mainstream menet, minden benne van ami az elmúlt pár hetet-hónapot jellemezte, Vodás Müller-ügy, valósidejű net, és amiért igazán izgalmas, az a nagy kínai cenzúra mítosza... (Origo)

...amiről már lassan minden nap olvasok valahol. (Wired) Pedig ott is élnek emberek, fogyasztják a nyugati popkultúrát, és valahogy neteznek  és kommunikálnak is, így arra az elhatározásra jutottam, hogy minden előképzettségemet latba vetve a jövőben megpróbálok  kicsit utánajárni a Kína internet-cenzúra körüli irtózatos buzznak.


Témába vághat még...



0 komment: