Az Y-generáció közös emlékei

10/01/2009


"Láttam a BBC-n egy dokumentumfilmet, amelyben kínai fiataloknak mutatták meg a Tienanmen téri események évfordulóján azt a híres és emblematikus fotót, amelyen a téren egy fehér inges fiú szemben áll egy tankkal. Nem tudták azonosítani, miről, milyen eseményről készülhetett. Nem emlékeztek."

Ha valaki lemaradt volna róla, nem tudom a hvg.hu-n kívül más is lehozta-e, de egy rettentő izgalmas oldal született a MOME Vizuális Kommunikációs Tanszék jóvoltából. A huszonevesek.hu a '89 körüli generáció közös emlékeit hivatott összegyűjteni, "én és a rendszerváltás" címszóval. Lego matrica, kindertojás- gyűjtemény, igazi szoci ovis játékok, botrányos hajak -mindez képekkel és videókkal.
Még régebben, amikor a Hegy Gyomrában után keresgéltem, találtam egy sajnálatos módon halott oldalt, a Kollektív tudat- emlékezőblogot, kifejezetten örültem a kezdeményezésnek, kis csalódás volt amikor megláttam hogy jó ideje nem frissült. Pedig a köztudat, a közös emlékek gyűjtésére a net kifejezetten jó színtér.


Témába vághat még...



2 komment:

Unknown said...

Mondjuk a kínai fiatalok közmondásosan dekadens életvitele mellett az is lehet az emlékezetvesztés oka, hogy Kínában cenzúra van, és ez a kép konkrétan a listavezető?

O'Seamus said...

Közmondásosan dekadens? a japánok tuti, de a kínaiak? hát jha, lefojtott az biztos: nagyon kíváncsi lennék ottani beszámolókra hogy élik meg ezt amit itt a nyugaton kegyetlen cenzúraként emlegetnek.