Az Urban Buddha második éve

10/27/2009


Ünnepi alkalom, átléptük a második évet is az Urban Buddhával, az ilyenkor kihagyhatatlan önreflexió következik olvasói visszajelzésekkel kiegészítve, majd jövőre vonatkozó tervekkel- ígéretekkel.

Személyes vallomások


Ha a szokásos "mekkora idő ez" és hasonló közhelyeken kapásból túllépek, még akkor is kijelenthetem talán hogy a blog lassan túlhaladta a gyermekkorát és határozottabb körvonalakat nyert az elmúlt évben. Ez az ami a legnagyobb kihívást jelentette és jelenti még mindig: az Urban Buddha profiljának behatárolása. Mivel az énblogoláshoz szerencsére nem vagyok elég gátlástalan, a tematikus íráshoz viszont túl sokféle szerteágazó terület izgat, így nincs más választásom, mint találni valami központi fogalmat, ami minden kis sztoriban visszaköszön, minden posztban szerepet kap és ráerőszakolni mint profilt, remélve hogy a lehetséges olvasótábor figyelmét sikerül két percnél hosszabb időre lekötni.

Ha a lehetőségeket hajszálnyival jobban kezelni képes szolgáltatónál rontanám a levegőt, akkor nyugodtan nevezhetnék az Urban Buddhát digitális infotainment- játszótérnek, és írhatnék bele bármit bármilyen formában amit csak találok, de mivel a megfelelő navigációs ajánlórendszer megszervezése és kiépítése valami jól látható helyre még mindig megoldatlan probléma, így marad az időrendhez kötött megjelenítési mód. A Huffington Post nemrégi példáján is láthattuk hogy mennyi múlik az információk tálalásán, szóval ha megvan a témák gyűjtőköre és valamiféle konstans minőség a posztoknál, akkor főleg a szervezettség válik fő kérdéssé. Az a bizonyos varászszó, amit a keresők nyelvén "display"-nek mondanak.


Olvasói feedback


Pár héttel ezelőtt megkérdeztem az olvasókat,vagyis titeket egy rögtönzött kérdőív segítségével, hogy bennetek milyen visszhangot keltenek az Urban Buddha témái, mi tetszik, mi kéne még. Ha eltekintünk attól, hogy a beérkezett néhány tucat szavazat reprezentatív többsége-e -én annak veszem, mégiscsak a legelszántabbak veszkődtek a kitöltésével-, akkor érdekes eredményt vonhattam le eddig. Körülbelül egyenlő megoszlásban szavaztatok a legtöbb témára, legyen az elvont webkettes filozofálás, IRL valósághackelés és városjárás, streetwise trükkök, vagy ismeretterjesztő kult-sztorik -ez számomra annyit mond, hogy az eddig közölt írások által közvetített kép egész szépen fedi az én elgondolásaimat. A geonet és augmented reality valószínűleg alul volt reprezentálva és ezért keveseket mozgatott meg, emellett a lifestreaming jelleg se volt túlzottan vonzó, viszont ennél azért egy kicsit gyakoribb posztolást szeretnétek, az egyértelmű és érthető.


Tervek, célok, egyéb politikai propaganda


Ami biztos, hogy folytatjuk tovább az eddigi vonalat a már ismert témákkal a virtuális és valós világ határmezsgyéjén egyensúlyozva, olyan egyszerű kérdéseket feszegetve, mint hogy mit érnek a virtuális ismeretségek, lehet-e utazni google maps segítségével vagy hogy hogyan lehet használni rejtjelezési megoldásokat a szent anonimitás megőrzésére. Az eddigi kultúr- kalandozásokat a szerteágazó elméletek mellett -mainstream vs. underground, pop- világkép, utcai gerillakommunkáció, sorozatokból felépített világkép, long tail hatás- a legvadabb piszkos részletekbe menően visszük tovább, hogy a vájtfülűek se unatkozzanak. A köztudat, a  hype és a buzz, a mémek mellett az egyéni képességekkel is behatóbban fogunk foglalkozni: helyismeret, streetwise trükkök, percepció és nagyvárosi hackek, amik az urbánus dzsungelben mindig jól jöhetnek.
Ezeken túl viszont formálódik egy nagy távlati terv, ami összefüggésben van a már említett szervezési kérdésekkel: az Urban Buddha sokkal inkább egy időtlen tematikus tapasztalati- és tudásbázis, amit keresztbe- kasul lehet lapozgatni, mint friss és hamar elévülő hírek csokra. Itt is és a nyílt weben is ismert, milyen nehéz csak úgy egyszerűen böngészni, kísérletet teszek tematizálni minden eddigi írást és egyben egy abszolút szubjektív térképet is összeállítani a világháló mai állásáról, hogy útikalauzul szolgálhasson a zöldfülű newbie-knak. Utánajárunk a legfontosabb oldalakat érintve, a Huffington Post modelljétől a Gawker médiabirodalmán és a kínai BBS-ek önszerveződő bandáin át mindenféle őrült netes vállakozáson keresztül, mint a szeméttőzsde vagy az illegális kalózrádiók.Nick Hornby-s toplistákat fogok összeállítani, melyek a legfontosabb filmek, könyvek, zenék, történetek, cyberpunk-szkillek.


Témába vághat még...



0 komment: