Hackerfilozófia 7 pontban

5/30/2009

  1. Cél.
    Mindig kell egy cél. Cél az, amit elsőre nem tudsz megcsinálni. Minden cél egy megoldásra váró feladat, probléma.
  2. Megértés.
    Először semmit sem értesz.
    Pedig nemértésből megértésbe el lehet jutni minden esetben, kivétel nélkül.
    Csak akkor nem, ha nem akarod eléggé.Ha nem sikerül, nem akartad eléggé.
    Ha elég ideig ostromlod, minden falon találsz rést a bejutáshoz. Minden problémán fogódzót a megértéshez.
    Minden ami statikus, bűn és gyávaság. Kijelenteni hogy valamit nem tudsz, nem neked való, az a saját statikusságod -ergo gyávaságod- elismerése.A megértéshez eljutni akarat kérdése, dinamikus folyamat.
  3. Folyamat.
    Ha eleinte semmit nem értesz, ülj nyugodtan és ne add fel. Minden idő kértése, de az elejéhez bátorság kell. Keress mintákat, kapaszkodókat, réseket. Indulj el...
  4. Fejlődés
    ...és haladj. Folyamatos haladás, törekvés, fejlődés, kis lépésekben, konokul előre.
  5. Kérdezz!
    Nincs olyan hogy szégyen, az csak az ostoba büszkeség velejárója, hátráltató erő. Valld be hogy nem tudod, nem ismered, fogalmad sincs róla. Mindenkit becsaphatsz, csak magadat nem. A legnagyobb gát mindig saját magad.
  6. Ne várj megváltást.
    Magadnak csinálod, csak magadtól várhatsz bármit is. Neked kell utánajárnod ha tényleg akarsz valamit. Tanulni csak saját magad, autodidakta módon tudsz, minden más csak ráadás.
  7. Hozzáférés.
    Előbb-utóbb falakba fogsz ütközni, mert a világban falak, ajtók, zárak védenek mindent. És itt kezdődik a történet...


Ehhez nem kell igazi hackernek lenni, ez mind csak gondolkodásmód. És persze semmi köze a számítógépekhez vagy programokhoz, egyszerűen a XXI. századhoz szükséges problémamegoldó logika rövid receptje.
Stay tuned!


Témába vághat még...



3 komment:

Anonymous said...

Ráérek, kommentelek... ez mellesleg nagyon tetszik. Emlékszel a Füleki-féle infta anyagra? Figyelemgazdaságtan... Ott valami hasonlóról van szó, és szerinte a figyelmi (lényegében az akarati) kapacitás véges... sőt, ha a kereteket túlléped, akár a kapacitás tartós rongálódása is bekövetkezhet. Te ezt elhiszed? Nem lenne sokkal kúúlabb, ha az akarat elméleti lehetőségei végtelenek lennének, és a gyakorlati korlátai pusztán a kudarc extrém magas statisztikai valószínűségeiként jelennének meg?

O'Seamus said...

:) pedig ez egy hirtelen felindulásból papírral-ceruzával összedobott ösztönposzt volt, csak azt írtam le, ahogy hozzáállok valamihez/mindenhez:) de tetszett a népnek is, az egyik legtöbbek által megosztott címlapos lett (http://turulmeme.com/kereses/?q=hhanuman+hacker), tervezek folytatást is. Jó hogy az inftát említed, de miután még erősen másodkézből szerzett információim és forrásaim vannak, így nem érzem sportszerűnek bármihez is felhasználni a figyelemgazdaságtant, mégha 120%-ban fedi is amiről írni próbálok. előbb a személyes ismeretség, a XXI. századi copyright már csak ilyen fair play alapon megy:)

Anonymous said...

Nem arra utaltam, h. fel kellene használnod, mert ahhoz először tényleg meg kell ismerni... legalábbis akkor, ha a fogalmakat hitelesen akarod használni meg még hivatkoznál is esetleg (bár az olyan bölcsész). Viszont ebben az irányban vannak érdekes felfedeznivalók.