Rejtett terek Budapesten: kapualjak és belső udvarok világa

5/03/2009


Amióta alászálltam a Rákóczi út 12-14. szám alatt található belső világot végigfotózni, azóta gondolkodtam rajta, hogyan is lehetne az élményt közzé tenni, milyen leírás dukál az újabb urban exploration-höz ha nem akarom csak magukat a képeket kirakni.
Hundertbasser, a forrás: budapest szerzője a minap megadta a megoldást a kérdésre egy bejegyzéssel, amiben Giambattista Nolli, Róma rejtett tereinek feltérképezője (interaktív térkép itt!) nyomán Budapest nyílt, de kevésbé ismert köztereit igyekszik összegyűjteni. A poszt nem maradt visszhang nélküli, erre reagálva az Urbanista is feldolgozta a témát. Ezek után nem kérdés hogy itt az Urban Buddhán is közreadjuk Budapest turisták által kevésbé ismert zugait, azok közül is először a régi építésű bérlakások belső udvarait, gangjait. Ezzel párhuzamosan készül egy google maps-es házi gyártású streetwise térkép is, amin folyamatosan rögzítjük a klasszikus, titkos meg a kevésbé rejtett helyeket, de most lépjünk be a Rákóczi út 12-14-be!



Képaláírás:
A Rákóczi úton az Astoria felé sétálgatva nem sok minden árulkodik arról, milyen csodálatos belső terek vannak egy-egy kapubejárón túl. Három éve fedeztem fel a helyet és annak idején is egy cipőbolt volt a szájánál. Visszanézve még megvillan egy piros hetes, de távolodunk a kinti nyüzsgő forgalomtól. Odabent már teljes az időtlen csönd, mintha egy másik világba csöppentünk volna. Különös, de megél itt egy pár bolt: fodrászat-kozmetika, könyves, júpíszí, használtmobilos. Sőt, odafent a második-harmadik emelet környékén a "Magyar Cukrász Iparosok Országos Testülete" kiírás olvasható egy zöld ajtón. A nyikorgó csupa rozsda lépcsőn feljutva a négy (öt?) emeletes épület folyosóin egyébként majdnem tökéletes a mozdulatlanság, egy morcos negyvenest láttam kijönni valamelyik lakásból, de nem tűnt valami közlékenynek. Egyedül egy cigány őslakos néni nézte a felső szintről bagózás közben hogy ki ez betolakodó és mit kattintgat körbe. Néhol látni az élet nyomait, szépen gondozott muskátlik babakocsi-vázban, egy feltámasztott lábtörlő, parabolaantenna tányérja.

Kíváncsi leszek, mikor törlik el a föld színéről ezt a műemléknek is elmenő házat valamilyen felújítási program keretében.



Témába vághat még...



0 komment: