Hiro Protagonist vagyok, információval kereskedek (Neal Stephenson: Snow Crash)

4/12/2009

"A munka egyszerű. Hiro adatokat szerez. Ez lehet pletyka, videorészlet, hanganyag, pár szám egy albumról, fénymásolt dokumentum. Lehetnek akár viccek egy friss katasztrófáról. Hiro feltölti az anyagokat a CIC adatbázisba, aminek korábban Kongresszui Könyvtár volt a neve, de ma már senki sem hívja így. A legtöbben azt sem tudják, mi a "kongresszus". És a "könyvtár" jelentése is kezd elhomályosulni. [...]
A CIC-nek stringerek milliói töltik fel az adattörmelékeket. A CIC ügyfelei -többnyire óriáscégek és kisállamok- rendszeresen böngészik a Könyvtárat, és ha találnak valami hasznosat, amit Hiro töltött fel, Hiro pénzt kap. Egy évvel ezelőtt feltöltött egy forgatókönyvvázlatot, amit egy burbanki ügynök kukájából lopott. Hat stúdió akarta látni. Abból fél évig kajált és bulizott.
Azóta sanyarúbb idők járnak. Saját bőrén tapasztalta, hogy a Könyvtárba kerülő információ kilencvenkilenc százaléka senkit sem érdekel. Példa: miután egy Kurír mesélt neki Vitalij Csernobilról, Hiro több hétig gyűjtött adatokat a legíjabb zenei irányzat, a Los Angeles-i ukrán nukleáris fuzz-grunge történetéről és főbb képviselőiről. A hang- és képanyaggal megspékelt vaskos dokumentumot aztán elhelyezte a Könyvtárban. Azóta se nézet bele egyetlen lemezkiadó, ügynök vagy kritikus sem."

(Neal Stephenson: Snow Crash)


És tényleg, egy blogger is valami egészen hasonlót csinál... Részlet a Snow Crash-ből, ami alapján a Second Life-ot megalkották.


Témába vághat még...



0 komment: