Napi rítusok és a Memex-dilemma

12/02/2007


Mint mindig...
Leülök a kávéval, katt-katt, és ahol harmincnál többet látok, annál a feed-nél már nyomom is a gombot.
Mark all as read. Aztán az a pillanatnyi rossz érzés, hogy hátha így valami fontosról lemaradok, de nincs idő tétovázni, a szemem már a következőt falja.

Az információfogyasztás főbűnei.

Meg aztán a könyvtárban is. A tájékoztató kollega előtt sorokban kígyóznak a tudásra kiéhezett kis bölcsészpalánták, a szerencsétlen könyvtáros meg a szokásos mozdulattal vakarja a feje búbját, és tanácstalannak látszik. Pedig semmi különös nem hangzott el, csak az a dossziét szorongató lány épp nem konkrét címet keres, hanem mondjuk egy téma aktualitásait. És biztos hogy van pont olyan, amit ő akar, merthát a gyarapításon tucatjával címkézik az új meg új könyveket, de ki tud eligazodni ezen az információ-tengeren?

És amikor oldalt lépek hogy elengedjem őket, a szemem megakad azon a bizonyos parkinzonos öregúron, aki úgy rémlik, már tegnap is meg tegnapelőtt is ugyanazt a magazint olvasta ugyanitt. Ő biztosra megy...

És a félprofik?
Mert páran ugye rájönnek hogy a világszéles szájbertér talán több lehetőséget rejt az ivivnél meg a könnyed haveri csetelésnél, és mondjuk megtanulnak kezelni egy feed-olvasót, szépen elkattintgatnak a napi tíz-húsz forrásuk között, de őket is csak a rutin vezeti! És vannak a kalandor-típusok, akik egyik linktől kóvályognak a másikig, valami homályos pillanatnyi lelkiállapotot követve, simán továbbkattintva ha három másodpercig nem jön be semmi.

Tehát hogy is lenne érdemes?
Ha a jövő erőforrása az információ, akkor indokolatlan előnyhöz jut aki ügyesebben navigál a katterjelzetek sűrűjében vagy megfelelően szelektál a hírolvasó feedjei között. A geek-ek társadalma teljesen föl van bolydulva a legújabb, trendi kifejezésektől, mindenki olyan fordulatokkal dobálózik mint web kettő meg web három meg szemantikus web, csak épp senki nem tudja, miről is van szó pontosan. Csak a tematikus szervezettség iránti elkeseredett igény
érezhető.


Témába vághat még...



1 komment:

O'Seamus said...

Nem is tudom már mikor kezdtem el RSS-en keresztül tájékozódni, de már akkor is izgatta a fantáziámat az optimalizálás és tematizálás kérdése. érdemes lenne bizonyos időközönként csinálni egy snapshotot a feedolvasó állapotáról.
a kép a vásárcsarnokban készült hasból, a bácsi észre sem vette a forgalmat körülötte.